van der Horst

Canada: WK RallycrossRX trekt voor de eerste maal over de plas

Marklund-Heikkinen - VW Polo Supercar
Marklund-Heikkinen - VW Polo Supercar
Dit weekend wordt in het Canadese Trois-Rivières de zevende manche verreden van het WK RallycrossRX. Amper achttien Supercars tekenen dit weekend in het verre Canada paraat voor de eerste meeting van de tweede seizoenshelft. Dit staat in schril contrast met de afgelopen Belgische manche in Mettet waar er 32 wagens aan de start stonden, maar daarin zaten ook de Europese en Belgische toppers meegeteld. De volledige top acht in de tussenstand is wel aanwezig, aangevuld met plaatselijke vedette Patrick Carpentier en drievoudig Europees kampioen Sverre Isachsen.
Zonder de Europese toppers zoals Larsson (Audi S1), Öhman (Citroën DS3), Tidemand (Audi S1), Hedström (Skoda Fabia), Grosset-Janin (Renault Clio), Rustad (Volvo C30), Walfridsson (Renault Clio), Christoffersson (VW Polo), Holten (Ford Fiësta) en een pak anderen, zullen de WK-rijders zich kunnen toeleggen op hun eigen kampioenschap zonder rekening te moeten houden met andere piloten die hen kostbare punten kunnen afpakken. Dit zagen we onder meer in Mettet met de knappe resultaten van onder andere Christoffersson, Tidemand, Larsson en Hedström die hun plaats opeisten in de finales en zodoende zware concurrentie vormden voor de reguliere WK-rijders.

Bakkerud versus Solberg
Bakkerud versus Solberg
Petter Solberg zal er alles aan doen om zijn leiderspoditie te verdedigen die hij veroverde in Mettet en daarbij een beetje gehopen werd door broer Henning die leider Nitiss van zijn sokkel reed bij het uitkomen van de jokerlap. Solberg leidt dus de debatten in zijn Citroën DS3 voor de oerregelmatige Ford van Reinis Nittiss en de VW Polo van Toomas Heikkinen. Tussen deze drie zal het gaan inzake de strijd voor de leiderspositie in Canada.

Jos Jansen
Jos Jansen
Solberg telt drie punten voor op Nitiss die op zijn beurt een bonus heeft van vijf punten op de Polo van Heikkinen. De tweede Fiësta van OlbergsMSE, het exemplaar van Andreas Bakkerud, staat vierde in de tussenstand, maar telt reeds een behoorlijke achterstand tegenover de top drie. Hij is onder meer in duel voor zijn positie met de VW Polo van Andreas Bakkerud die dan weer de beide Peugeot's 208 van Hansen Motorsport in zijn spiegels zit opdoemen. Het zat Hansen Motorsport nog niet mee afgelopen seizoen en de tweede plaats van Timmy Hansen in Mettet moet het tij keren voor de jonge Hansen en tweevoudig Europees kampioen Timur Timerzyanov. Onze enige Belgische vertegenwoordiger in dit selecte clubje is Jos Jansen die we toch een behoorlijke kans geven om een finaleplaats te bereiken.


Tanner Foust
Tanner Foust
Wie opnieuw in de rol van scheidsrechter zal kruipen is de Amerikaanse vedette Tanner Foust die maar af en toe eens opduikt in het circus, maar wel reeds twee finales behaalde waarvan hij er eentje won in Finland. Ook Henning Solberg is van de partij en het is maar de vraag als hij zal rijden in functie van broerlief. Voor Jaques Villeneuve is het zijn thuiswedstrijd en het talrijke publiek zal uiteraard iets meer verwachten dan wat de ex F1-kampioen toe hiertoe reeds presteerde. En drievoudig Europees kampioen Sverre Isachsen komt er zijn nieuwe Subaru showen en beschikt nog steeds over een niet te onderschatten ervaring.

Foto's: Johnny Loix



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons