van der Horst

RallycrossRX komt in ijltempo richting Mettet

WK-EK RallycrossRX Mettet
WK-EK RallycrossRX Mettet
Dit weekend heeft in Zweden de laatste wedstrijd plaats van het Scandinavische luik van de RallycrossRX. Volgend weekend valt het indrukwekkende gezelschap België binnen voor de zesde manche van het kampioenschap en zijn we precies halfweg het seizoen. Hopelijk voor de manche in Mettet krijgen we ook dit weekend een spannende ontknoping te zien en zitten de toppers heel dicht bij elkaar in het kampioenschap. Mettet is na het Britse Lydden Hill en het Noorse Hell ook de derde wedstrijd die naast het WK ook meetelt voor het EK en dus zullen ook andere toppers paraat tekenen.
Na Mettet hebben de piloten en hun crew er een marathon opzitten van drie weekends op rij en drie races op vijf weekends; waanzinnig. Nadien krijgen de heren een adempauze van een maand alvorens voor het eerst aan de slag te gaan in Canada, maar eerst staat dus de Belgische manche op het programma. Onze landgenoten De Keersmaecker, Duval, Pauwels, Jansen, Scheveneels en Van Mechelen zullen hun kuiten mogen insmeren in een peloton van een kleine 40 wagens en dat voor amper 12 plaatsen in de finales.

Nitiss & Solberg - RallycrossRX Supercar
Nitiss & Solberg - RallycrossRX Supercar
Tot hiertoe kregen we reeds een superspannend kampioenschap met bij de SuperCars zeges voor de Noor Petter Solberg, zijn landgenoot Bakkerud en de Let Reinis Nitiss. We kregen op vier wedstrijden ook reeds drie verschillende leiders in het kampioenschap  De piepjonge Nitiss won er twee op rij en gaat dus in het Zweedse Höljes als leider van start. Zijn ploegmaat bij Olbergs MSE, Andreas Bakkerud, verdrong Petter Solberg in Finland van de tweede plaats, maar het verschil tussen beide Noren is bijzonder klein. Op plaatsen vier en vijf volgen de Volkswagens Polo van Toomas Heikkinen en Anton Marklund en pas op de zesde plaats vinden we de eerste Peugeot 208 terug van Hansen Motorsport met Timmy Hansen die ex-aequo staat met teamgenoot en dubbel Europees kampioen Timur Timerzyanov.
François Duval - Michaël De Keersmaecker
François Duval - Michaël De Keersmaecker
Naast Hansen Motorsport werd ook reeds meet verwacht van het team rond Doran en Skurupsky. Zij volgen nu in tiende en elfde positie. Net als Alexander Hvaal die pas dertiende staat in de tweede wagen van het team rond Petter Solberg. De snelle Noor Hvaal heeft nu beslist om met zijn eigen Citroën van start te gaan in Zweden en België. Een haar in de boter? Er is niet veel over gecommuniceerd, maar het verlaten van de PSRC spreekt voor zich.

Niet minder dan 38 Supercars staan op de inschrijvingslijst van dit weekend in Höljes en dat is onwaarschijnlijk veel. Tel daarbij nog eens 26 wagens in Super1600, 23 in Touring Car en 14 RX Lites  en je komt aan een deelnemersveld van meer dan 100 wagens!

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 5 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons