van der Horst

Rallye Deutschland: Sébastien Ogier komend weekend reeds kampioen?

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier
Dat Ogier de nieuwe wereldkampioen rally wordt, staat quasi vast. In theorie welteverstaan, want mathematisch gezien heeft de Franse Volkswagen-piloot de buit nog niet binnen. De ADAC Rallye Deutschland is de eerste wedstrijd waarin Ogier de titel kan veroveren. De eerste van vijf match points - om het in tennis termen te zeggen - om het uit te maken en de concurrentie te verpletteren tijdens het eerste seizoen dat Volkswagen Motorsport ten tonele verschijnt in de hoogste regionen van de rallysport.
Thierry Neuville
Thierry Neuville
Voor dat scenario moet de Fransman in Duitsland wel 22 punten beter scoren dan ploegmaat bij Volkwagen Motorsport Jari-Matti Latvala en onze landgenoot Thierry Neuville, die beide momenteel ex aequo op de tweede plaats staan. En 22 punten is heel veel gezien er per rally maar 28 te verdienen zijn. 25 voor de winnaar en 3 extra punten voor winst in de afsluitende Power Stage. Indien Ogier erin slaagt om zijn zesde wedstrijd van het seizoen te winnen, dan mogen Latvala en Neuville niet beter scoren dan 6 punten... wat overeen komt met een 7de plaats zonder rekening te houden met eventuele punten die nog kunnen gesprokkeld worden in de Power Stage.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Ogier zou dan ook het record kunnen verbeteren van zijn landgenoot en negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb die zes van de negen titels reeds behaalde voor de laatste wedstrijd van het seizoen, maar nooit eerder dan drie rally’s voor het einde. In 2005 veroverde Loeb zijn tweede titel na 13 van de 16 te verrijden rally’s. In 2010 en 2012 was hij reeds kampioen na 11 van de 13 te verrijden wedstrijden. Dit jaar zijn er 13 proeven en met de Rally van Duitsland zijn we aan de 9de manche toe. Dus kan Ogier voor een stunt zorgen dit seizoen.

Ogier zelf ligt er niet wakker van. “Ik weet dat we nu een eerste kans krijgen om de titel te verzilveren, maar dit is puur mathematisch. Het voornaamste is dat de titel er dit jaar komt. Wanneer is voor mij niet van belang”. Als zou het de Fransman mooi zijn als hij dat in navolging van Loeb kan vieren op eigen bodem na de Rally van Frankrijk, de 11de proef van het kampioenschap.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Ogier zal dus dit jaar de titel pakken, maar voor de tweede plaats is het laatste woord nog niet gezegd. Latvala en Neuville staan ex aequo met een voorsprong van 18 punten op Hirvonen en 19 op Sordo die zoals reeds gemeld niet zal deelnemen in Australië en daar wordt vervangen door Kris Meeke. Maar Sordo is een typische asfaltrijder en met Duitsland, Frankrijk en Spanje krijgen we nog drie wedstrijden die de Spanjaard op het lijf zijn geschreven. Dus denken we dat hij Citroën nog van dienst kan zijn voor een goede klassering in het merkenkampioenschap. Met Latvala (Volkswagen), Neuville (Ford) en Hirvonen (Citroën) hebben we drie merken die in volle strijd zijn voor de resterende podiumplaatsen na de Volkswagen Polo van Ogier.

Foto's: Willy Weyens, RIP, VW



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op dinsdag 20 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Deutschland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons