van der Horst

Rallye Monte Carlo: Ogier schenkt Volkwagen eerste KP zege - Loeb leidt na eerste lus

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Nadat gisteren onze landgenoot en kersvers Ford-rijder Thierry Neuville de snelste was tijdens shakedown, besloot hij om als zesde wagen de baan op te gaan. Titelverdediger Sébastien Loeb mocht het parcours openen. En zoals we reeds meldden in de preview, zou de bandenkeuze wel eens een zeer belangrijke factor kunnen spelen tijdens deze openingsmanche van het wereldkampioenschap Rally 2013.
Ondanks het feit dat de eerste KP een vrij droge start had, maar gezien de lage temperaturen er toch hier en daar nog sneeuw op de baan lag, opteerde iedereen toch voor nagelbanden. Ogier begon deze rally schitterend. Hij klokte in de VW Polo R WRC de eerste scratch in de eerste rally dat Volkswagen present tekent. De Fransman was 3,7 sec. sneller dan zijn landgenoot Loeb in zijn vertrouwde Citroën C3 WRC. Sordo en Hirvonen werden reeds op 20 seconden gezet. Novikov moest 29 seconden inleveren, terwijl Hanninen, Neuville, Latvala en Bouffier reeds op meer dan 30 seconden werden gezet.

De tenoren keken na de eerste KP wel bedenkelijk naar de staat van hun banden gezien de nagels fel hadden afgezien op de droge delen van de etappe.

Loeb: “Tja, ik heb getracht om de banden zoveel mogelijk te sparen in het eerste gedeelte van 25 km op droge asfalt. Of dit gelukt is zien we wel op de volgende KP.” En dezelfde uitleg hoorden we ook bij de meeste toppers.

De tweede KP was bijna volledig ondergesneeuwd en uiteraard werd beroep gedaan op de twee reservewielen die de piloten aan boord hebben. Tijdens de eerste KP hadden de nagelbanden immers zoals gemeld hun beste tijd achter de rug...

Ditmaal was het Loeb die de snelste chrono klokte met een goed draaiende Polo R WRC van Ogier achter zich. De winnaar van de eerste KP ging dan ook gelukkig richting de eerste service.

Bouffier pakte de derde tijd voor Sordo, Neuville, Østberg, Latvala, Hirvonen en Novikov.

In de tussenstand na de eerste lus leidt Loeb de dans met 6,7 seconden voorsprong op zijn landgenoot Ogier, terwijl de rest reeds tegen een grote achterstand aankijkt. Sordo staat op 39 seconden, Hanninen op 44 tellen en Neuville sluit de voorlopige top 5 af als tweede Fordrijder na Hanninen en op 53 seconden van de leider. In zijn zog volgen Hirvonen en Bouffier.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op woensdag 16 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons