van der Horst

Rallye Neige et Glace: Belgische teams reeds helemaal vooraan

Rallye Neige et Glace 2023
Rallye Neige et Glace 2023
Tachtig wagens gingen op zondagavond van start voor de 68ste editie van de Rallye Neige et Glace, een organisatie van Patrick Zanirolli. Deze wagens zijn verdeeld over vier klassen en het wordt ongetwijfeld opnieuw een robbertje tussen België en Frankrijk. Niet minder dan zestien Belgische teams stonden aan de start tegen een leger thuisrijders. Deze regularity rally situeert zich in de streek van Malbuisson op een steenworp van de Zwitserse grens en wordt verreden over vier dagen.
Guino Kenis - BMW 325i
Guino Kenis - BMW 325i
Vorig jaar kregen we nog een waanzinnige eindsprint te zien om de zege die uiteindelijk naar de Fransman Sanseigne ging met een Fiat Cinquecento. En dit met een voorsprong van amper 1,4 seconde op de BMW van Gino Kenis en Bjorn Vanoverschelde na vier dagen, 40 KP’s en 490 km tegen de chrono. Eigenlijk won het reglement, want door de lagere cilinderinhoud werd een strafseconde voor de BMW omgerekend naar 8/10 sec. voor de Fiat die volgens Kenis heel zwaar geprepareerd was. De BMW dealer uit Turnhout heeft toen gezworen dat hij terug kwam voor een revanche. En na de eerste nacht staat hij dan ook voorlopig aan de leiding. Maar het is nog lang. In 2022 zagen we met Kenis, Decremer, Delhez, Piraux, Van Rompuy, Delhez, Georges, Chabelle en Deflandre maar liefst acht Belgen in de top 10, maar de zege ging naar een Fransman. De Belgen worden aanzien als de specialisten in deze moeilijke discipline, maar de Fransen verslaan op eigen bodem is steeds een moeilijke opdracht.

Kenis leider na eerste dag
Het duo Deklerck/Pyck waren in hun Porsche 914 tijdens de eerste van de vijf KP’s de beste en waren de eerste leiders voor ex-winnaar Sanseigne (Fiat) en onze landgenoten Vandeputte / Vandeputte (Lancia). De andere vier KP’s werden gewonnen door Deflandre/Gully (Porsche 911) en Sanseigne (Fiat).

Dirk Van Rompuy - Porsche 914/6
Dirk Van Rompuy - Porsche 914/6
De nachtelijke opwarmer van vijf KP’s en 160 km werd afgesloten in het voordeel van Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde (BMW) die voorlopig aan de leiding staan voor Deflandre/Gully (Porsche), Sanseigne/Fornasier (Fiat), Van Rompuy / Jens Vanoverschelde (Porsche) en het Frans-Belgische duo Garosi/Piret (Mazda). Alles zit nog op een zakdoek van elkaar en we verwachten nog veel verschuivingen in de loop van de resterende drie zware dagen. Maar de klasse is er en de favorieten staan reeds te drummen vooraan. De rest van de voorlopige top 10 is volledig Belgische gekleurd. Deklerck was zeer goed vertrokken, maar verloor veel tijd op de laatste KP en staat voorlopig 12de algemeen. Van Rompuy leidt de klasse ‘basse’.

Onze landgenoten Van Peer/Chapa staan voorlopig tweede in de klasse 4x4 in een BMW 325IX na de Franse Familie Euvrard in een Subau Impreza.
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op maandag 13 februari 2023.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons