van der Horst

Rallye Neige et Glace: Slotdag met nieuwe leider Sanseigne en 4/10 sec. voorsprong op Van Rompuy

Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Porsche 914/6
Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Porsche 914/6
Op dinsdag werd de zwaarste dag van de rally afgewerkt. Leider Van Rompuy moest zijn leidersplaats uit handen geven aan de Franse tweevoudige winnaar Sanseigne, maar reed samen met Jens Vanoverschelde een schitterende 3de etappe. Hij moest na 340 km amper 1,8 seconde toegeven op de nieuwe leider die net voor de slotdag een voorspring telt van amper 4/10 seconde. Het wordt een nagelbijter tijdens de laatste wedstrijddag.
Guino Kenis / Bjorn Vanoverschelde
Guino Kenis / Bjorn Vanoverschelde
Op dinsdag, tijdens de derde etappe van de Rallye Neige et Glace, mocht de Fransman Sanseigne net na de 4x4 wagens als eerste vertrekken voor de zwaarste dag van de vierdaagse wedstrijd. Organisator Zaniroli veranderde de startposities en liet de klasse Haute het eerst van start gaan. De klasse Basse voor wagens ouder dan 40 jaar, moest dus starten na de minst goede deelnemer uit de klasse Haute. Tijdens de eerste twee dagen van de rally waren de omstandigheden omgekeerd. De kans op oponthoud was dus een pak groter, maar zover is het gelukkig niet gekomen.

Na 13 KP’s en 340 km tegen de chrono kon de Fransman Sanseigne 1,8 seconden terug pakken op Van Rompuy en Jens Vanoverschelde. En wetende dat een strafpunt voor de Fransman gelijk staat aan 8/10 tegenover een volle seconde voor Van Rompuy betekent dat de VR Racing-rijder opnieuw de beste was van het lot. Maar reglement is reglement en de kleine cilinderinhoud van de Fransman met zijn Italiaanse Fiat-bom speelt duidelijk in zijn voordeel. Vraag maar aan Guino Kenis die vorig jaar ook nipt de duimen moest leggen tegen de tweevoudige winnaar.

Er werd hard gereden op zeer hoog niveau en veel wagens reden een voortreffelijke wedstrijden en kwamen meer dan eens op 0 strafseconden binnen. Uiteindelijk werden na enkele annulaties 11 KP’s verorberd waarbij de top steeds heel dicht bij elkaar lag.

Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Porsche 914/6
Dirk Van Rompuy / Jens Vanoverschelde - Porsche 914/6
Voor de aftrok van de drie jokers was waren Van Rompuy en Jens Vanoverschelde de beste tijdens de derde wedstrijddag en ze hadden ook de kleinste jokers. Maar ze werden dan toch geklopt door Sanseigne die 1,8 sec. van zijn achterstand afknabbelde. De Volvo van onze landgenoten Ansiaux en Javaux werden tweede voor Van Rompuy/Vanoverschelde.  
Na Sanseigne en Van Rompuy volgen Delhez en Noelanders in hun Ford Escort in de tussenstand op negen seconden en mogen zich ook nog eens extra recht zetten in de run naar de zege. De eerste leiders van de rallye Guino Kenis/Bjorn Vanoverschelde reden ook een voortreffelijke derde wedstrijddag en duiken opnieuw de top 10 binnen.

Deze 4de en laatste etappe van deze 68ste editie van de Neige et Glace is 243 kilometer lang met 12 KP's op het menu. De laatste KP wordt verreden rond Rochejean, waar alles nog mogelijk is, zoals in het verleden vaak het geval was.

Foto's: Zaniroli Events
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op woensdag 15 februari 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons