van der Horst

Rallye Monte Carlo: Wereldkampioenen Ogier en Volkswagen winnen

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Vandaag stonden nog vier KP’s op het programma waaronder twee passages op de roemruchte Turini of de nacht van de lange messen. Sébastien Ogier mocht aan de slotdag beginnen met een degelijke voorsprong van 51 seconden op de Ford Fiësta van Bryan Bouffier en anderhalve minuut op de Citroën van Kris Meeke. Gezien de erbarmelijke weersomstandigheden werd de tweede passage over de Turini afgelast. Opener Melicharek kwam vast te zitten in de sneeuw en blokkeerde de weg. De wedstrijdorganisatie pakte geen risico en annuleerde de proef.
Tijdens de eerste passage over de Turini waren de weersomstandigheden ook slecht met regen dat met bakken die uit de lucht viel. Volkswagen domineerde met winst voor leider Ogier, nipt voor ploegmaat Latvala en de Fiësta van Bouffier. Mikko Hirvonen klokte de vierde chrono en pakte zodoende 17 seconden terug op Elfyn Evans in de strijd om de zesde plaats en belangrijke punten in het kampioenschap.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
De tweede KP van de eerste lus was opnieuw voor Ogier voor Meeke en Latvala. Hirvonen pakte opnieuw 14 seconden op Evans en nam de zesde plaats over. Maar lang zou hij hier niet van kunnen profiteren. Tijdens de laatste KP verdween de Finse Fordrijder uit de wedstrijd met elektrische problemen. De voorlaatste KP of de tweede passage over de Turini werd zoals eerder gemeld afgelast en de heren mochten zich klaar maken voor de afsluitende proef van de Rallye Monte Carlo. Deze was meteen ook de Power Stage waarbij de top 3 respectievelijk nog 3, 2 en 1 punten konden meegraaien. Opnieuw ging de winst naar Volkswagen, maar ditmaal was het Latvala die de beste chrono lukte voor ploegmaat Ogier en Kris Meeke.

Miko Hirvonen - Ford Fiësta RS WRC
Miko Hirvonen - Ford Fiësta RS WRC
Volkswagen wint dus voor de eerste maal de Rallye van Monte Carlo waarin de Duitse constructeur met Ogier vorig seizoen tijdens hun debuutrally in WRC reeds knap tweede werden na Sébastien Loeb. Daarna gingen ze voor drie zeges op rij. Het ziet er dus voorlopig goed uit voor de regerende wereldkampioenen.

In de voorlopige tussenstand van het kampioenschap komt Ogier uiteraard aan de leiding en gezien zijn twee extra punten uit de Power Stage heeft de Fransman reeds negen punten voorsprong op zijn landgenoot Bouffier die dan weer twee punten voorsprong telt op de Brit Meeke. Latvala springt via zijn winst en de daaraan verbonden drie punten over Ostberg naar de vierde plaats in de eerste tussenstand van het seizoen.

Foto's: RIP/Ferraro




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 18 januari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons