van der Horst

Rallyfans roepen Carlos Sainz tot allergrootste uit

Thierry Neuville & Carlos Sainz
Thierry Neuville & Carlos Sainz
Carlos Sainz is de allergrootste rallyrijder ooit. Dat hebben de rallyfans de afgelopen weken beslist. Zij konden een maand lang hun stem uitbrengen op wrc.com. El Matador haalde het van Sébastien Loeb.
Wrc.com ging de voorbije weken op zoek naar beste rallyrijder in de geschiedenis. De beste rijders, alle rallykampioenen sinds 1979, namen het in een knock-out tegen elkaar op, waarbij de fans hun stem konden uitbrengen. Zo schakelde Carlos Sainz in zijn weg naar de finale Hannu Mikkola, Tommi Mäkinen en Sébastien Ogier uit. Aan de andere kant van de tabel stootte Sébastien Loeb gemakkelijk door tot in de finale, door eerst wijlen Richard Burns uit te schakelen, daarna Walter Röhrl en tot slot Juha Kankkunen. Sainz haalde het, zo'n 300.000 stemmen later waarvan 80.000 in de finale, met 57,28 procent van King Loeb.

Beste WRC-piloot aller tijden
Beste WRC-piloot aller tijden
Toch wel opvallend, want in cijfers moet Loeb met zijn negen titels altijd winnen. Sainz haalde 'slechts' twee wereldtitels binnen, in 1990 en 1992 bij Toyota. Maar El Matador was uiterst betrouwbaar en stond zowat in de helft van zijn rally's op het podium. "Dit is wat we wilden. Dat fans verder zouden kijken dan nummers en statistieken", aldus Oliver Cesla van WRC Promotor. "Dit overtreft al onze verwachtingen." De Spanjaard was uiteraard in de wolken met deze prestigetitel. "Ik kan alleen maar trots zijn. Uiteraard verdienen alle wereldkampioenen deze titel", zei hij in een videoboodschap.

Enkele opvallende vaststellingen. De huidige kampioen werd er meteen uitgeknikkerd. Ott Tänak moest de duimen leggen voor zijn voormalige teambaas Tommi Mäkinen. Ook de ontzettend populaire Petter Solberg ging er meteen uit, tegen Juha Kankkunen. En de twee Britse, helaas overleden publiekslievelingen, werden ook meteen uitgeschakeld, Richard Burns tegen Loeb en Colin McRae tegen Walter Röhrl.

Foto: RIP & wrc.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 5 mei 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons