Recordaantal deelnemers tijdens WSK Super Master Series, zonder Belgisch succes

Ean Eyckmans
Drie weken na het eerste treffen van de WSK Super Master Series, werd ronde twee van dit kampioenschap afgewerkt in het Italiaanse Lonato. De WSK karting kampioenschappen vieren dit jaar hun 15e verjaardag en dat deden de Italianen met een record aantal deelnemers. Maar liefst 360 piloten, verdeeld over de KZ2, OKJ, OK en Mini klasse schreven zich in voor het wedstrijdweekend. Daaronder ook 8 Belgen maar na een goede start van het weekend, konden die uiteindelijk geen potten breken.
Lenn Nijs
Lenn Nijs
In de 60Mini klasse lijkt Lenn Nijs aan het jaar van de doorbraak toe te zijn. De Limburger, uitkomend op een Kart Republic chassis toonde dit jaar al enkele keren zijn snelheid, zo ook op vrijdag tijdens de kwalificaties. Met 107 deelnemers spande deze klasse de kroon en Nijs bevestigde meteen met een 18e chrono. Pech in zijn tweede heat sloeg Nijs terug in de tussenstand, eindigend op P32 kon hij zich toch nog plaatsen voor de prefinale. Maar helaas kwam Nijs daarin niet helemaal uit de verf. Hij verloor wat plaatsen en kwam als 20e over de streep. Wetende dat enkel de eerste 17 piloten doorgaan naar de finale, kwam NIjs net te kort. In de finale was het opnieuw Gerasim Skulanov die de race naar zijn hand zette. Hij nam in ronde twee de leiding over van Rashid Al Dhaheri die vanaf pole startte en reed naar winst voor Al Dhaheri en Dmitry Matveev.

Douwe Dedecker
Drie Belgen verschenen aan de start in de OKJ. Douwe Dedecker en Lorens Lecertua zijn er al vanaf de start van het seizoen bij, Ean Eyckmans daarentegen maakte dit weekend zijn comeback na een ribblessure. Een geslaagde comeback, zo bleek, want Eyckmans wist zich te plaatsen voor de Junioren finale.
En dat was toch wel opmerkelijk, wetende dat Eyckmans vanaf P40 terugkwam na de kwalificatiereeksen. Grootste kanshebber op een mooie eindklassering was Douwe Dedecker die dit weekend uitstekend onderweg was. Met een achtste plaats na de reeksen leek alles mogelijk voor de rookie maar gedrum bij de start van de prefinale deed hem heel wat kostbare plaatsen verliezen en dat betaal je op dit niveau, cash. Dedecker werd negentiende, nèt niet voldoende voor een plek in de finale. Eyckmans en Lecertua wisten zich wel te verzekeren van een plekje bij de beste 34 en daarin werden zij respectievelijk 23e en 19e. Aan de kop van het veld beten Badoer en Cipil hun tanden stuk op de Engelsman Arvin Lindblad. De man uit Londen misste de eerste manche, maar zegevierde zondag.

Gilles Stadsbader
In de OK klasse zegevierde Joseph Turney voor de tweede maal als fabriekspiloot voor Tony Kart, ndadat hij vorig weekend de Lonato Winter Cup al op zijn naam schreef. Kimi Antonelli vertrok vanaf de pole maar Turney kwam vanaf P4 sterk opzetten en nam de leiding na enkele ronden over. Pedro Hiltbrand, teammaat van Turney, volgde in zijn spoor maar kon Turney niet bedreigen voor winst. Hoewel de finale wel smakelijk om volgen was, zegevierde Turney alsnog relatief makkelijk voor Hiltbrand en Antonelli. Hiltbrand, winnaar van de vorige manche in Adria, blijft uiteraard leider in de tussenstand. Met een 35e tijd voor Kobe Pauwels en een 54e tijd voor Gilles Stadsbader leek de klus voor onze Belgen na de kwalificaties al lastig te worden. Stadsbader kwam niet uit de verf in de reeksen en werd 74e. Pauwels streed na diezelfde reeksen voor een plek in de top 40, goed genoeg voor een plaats in de prefinales. Pauwels werd in zijn prefinale B 21e, ook hij kwam dus net enkele plaatsen te kort voor een plaats bij de finalisten.

Onder de 74 deelnemers in de KZ2 schakelklasse, ook twee Belgen. David Liwinski en Thomas Cypers verdedigden de Belgische eer en deden goed mee in de eerste helft van het pak. Beiden heren konden zich plaatsen voor de finale en werden er respectivelijk 20e en 26e in een wedstrijd die gewonnen werd door de Italiaan Giuseppe Palomba.

De derde van vier manches van de WSK Super Master Series, wordt binnen twee weken gehouden op de piste van La Conca. Die ligt, uiteraard, ook in Italiê.

Foto's: FM-Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 23 februari 2020.