van der Horst

Red Bull Ring: Dit weekend staat Oostenrijk op het menu van de Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux 2021
Porsche Carrera Cup Benelux 2021
In de autosport is een snelle opeenvolging van de feiten schering en inslag. Amper twee weken na de seizoensstart op het Circuit van Spa-Francorchamps werkt de Porsche Carrera Cup Benelux tussen 14 en 16 mei al een tweede meeting af, dit keer op de Red Bull Ring. De rijders van de snelste monomerkencup van de Benelux maken voor het eerst hun opwachting op de Oostenrijkse omloop, en doen dat in het voorprogramma van de European Le Mans Series.
Pro: wie kan Derdaele wat?
 
Na twee overwinningen in de Belgische Ardennen is Dylan Derdaele (Belgium Racing) de eerste leider in het kampioenschap. De Limburger heeft ondertussen al voldoende wedstrijdritme aan het stuur van de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup type 992 op zak: afgelopen zondag pakte hij de zege in de GT-divisie en de Porsche Endurance Trophy, in het kader van de seizoensopener van het Belcar Endurance Championship. De kampioen van 2016 mag zich dan ook meer dan ooit groot titelfavoriet noemen!
 
Dylan Derdaele - Belgium Racing
Dylan Derdaele - Belgium Racing
Het Oostenrijkse F1-circuit verschilt echter danig van de omloop in Spa-Francorchamps. Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW Raceservice), de revelatie van 2020, ziet er zich een gooi naar de zege te kunnen doen. De jonge Nederlander finishte bij de openingsmeeting twee keer op het podium, en veroverde ook zijn eerste pole positie. Indien hij de titel wil veroveren moet hij de druk op Dylan Derdaele hoog weten te houden, en vooral regelmatig veel punten scoren.

In de Oostenrijkse bergen is er overigens geen gebrek aan podiumkandidaten: Duitser Sebastian Freymuth (PG Motorsport), Belg Glenn Van Parijs (NGT Racing), Oostenrijkse thuisrijder Felix Neuhofer (PG Motorsport), of nog de Nederlanders Steven van Rhee (Team GP Elite) en Thierry Vermeulen (Team GP Elite) maken allemaal kans op een ereplaats. Deze laatste twee, beiden heel snel, hebben na hun aanrijding Francorchamps één en ander recht te zetten. Naast Xavier Maassen (#TeamPGZ by Red Ant Racing), de kampioen van 2017 kan na afwezigheid in Spa eindelijk aan zijn seizoen beginnen, moeten ook Ghislain Cordeel (Team GP Elite) en zeker de Brit Harry King (Parker Revs Motorsport) in de gaten worden gehouden. Deze laatste, gastrijder in Spielberg, is niemand minder dan de titelverdediger in de Porsche Carrera Cup Great-Britain.

Pro-Am: gaat Saelens op zijn elan door?
 
Net zoals zijn teamgenoot Dylan Derdaele in de algemene rangschikking verliet Nicolas Saelens de Ardennen als leider in het Pro-Am kampioenschap. Ook hij wist de Porsche 991 GT3 Cup type 992 afgelopen weekend nog beter onder de knie te krijgen, want tijdens de race voor de Porsche Endurance Trophy deelde hij de auto met Dylan Derdaele! De rijder van Belgium Racing trekt dan ook als favoriet naar Oostenrijk.
 
Nicolas Vandierendonck - Q1 Trackracing by EMG
Nicolas Vandierendonck - Q1 Trackracing by EMG
Floris Dullaart (Team GP Elite), twee keer op het podium in Spa, wordt echter een harde noot om kraken. Hetzelfde geldt voor Nicolas Vandierendonck (Q1 Trackracing by EMG), Ziad Geris (Team GP Elite), Andrey Mukovoz (DUWO Racing), Michael Cool (NGT Racing) en Filip Teunkens (Q1 Trackracing by EMG), die stuk voor stuk niet van plan zijn om met lege handen uit Stiermarken terug te reizen.

Am: Lauryssen opnieuw de beste?
 
Jan Lauryssen - Q1 Trackracing by EMG
Jan Lauryssen - Q1 Trackracing by EMG
Men hoeft er geen doekjes om te winden: Jan Lauryssen (Q1 Trackracing by EMG) maakte heel wat indruk in Francorchamps! Bij zijn allereerste race veroverde de Belg niet alleen een dubbele hattrick (pole, zege en snelste wedstrijdronde) in de Am-categorie, maar in de eerste race wist hij zelfs de beste rijders van de Pro-Am klasse voor te blijven. Kan de verandering van decor zijn overwicht bedreigen? Concurrenten Ad Geerts (#TeamPGZ by Red Ant Racing) en Wim Meulders (Speedlover) hopen alvast van wel. Ook de Amerikaan Dominique Bastien (Speedlover), vorig jaar nog met een Porsche 911 RSR aan de slag in de 24 uur van Le Mans, mikt op een plaats op het podium. Tegelijk bewijst hij dat je ook op je 75ste nog plezier kan beleven aan het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup !
 
Zoals gebruikelijk worden de 35 minuten durende kwalificaties (zaterdag om 14u) voorafgegaan door twee vrije trainingen. Ook de eerste race staat op zaterdag (17u25) op het programma, de tweede wedstrijd gaat op zondag om 9u45 van start. Beide races kunnen worden gevolgd op het YouTube-kanaal en Facebook-pagina van de Porsche Carrera Cup Benelux.

Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op donderdag 13 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Red Bull Ring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons