van der Horst

Red Bull Ring: Harald Pavlas en Dieter Svepes winnen race 1

Koglbauer Motorsport - Porsche 991 Cup
Koglbauer Motorsport - Porsche 991 Cup
Zaterdagmiddag 17.00 uur staan alle bolides op de startgrid in het zonnetje om de start te nemen van de eerste race tijdens het Truck GP evenement op het fantastische Red Bull Ring circuit. Prachtige zonnige omstandigheden voor deze eerste race waar we Harald Pavlas van Koglbauer Motorsport op de eerste plek zien staan met naast hem de tweede Porsche van het team met Wolfgang Triller achter het stuur. Daarachter staan Roger Grouwels en Bob Herber op de tweede startrij. Danny Kroes zit achter het stuur van de Seat Sport bolide welke hij deze ochtend naar de pole position stuurde. Tweede in de Supersport divisie is Dennis Houweling welke start voor Eric van den Munckhof en Dennis de Borst. Ollie Taylor start als eerste in de Supersport 2 divisie en Bart van den Broeck heeft het stuur in handen van de Peugeot RCZ voor de start.
De rode lampen gingen uit en het veld ging van start onder aanvoering van de Porsches. Het was druk in de eerste bochten en er gebeurde veel. Zo verloor de pole position man heel veel plaatsen doordat hij een tikje van achteren kreeg, spinde en stil bleef staan midden op de baan waardoor hij het hele startveld voorbij zag gaan. We zien de oranje BMW van Peter Scheurs door het grind schieten en in dezelfde bocht zien we dat Ward Sluys zijn BMW verliest en stil blijft staan waardoor de safety car de baan op wordt gestuurd. De BMW van Sluys had in een eerdere bocht al schade opgelopen en zijn race is vroegtijdig ten einde. Dennis de Borst moet ook de pitstraat opzoeken voor een korte check up, maar kan zijn race wel vervolgen.

Eric van den Munckhof - BMW Z4
Eric van den Munckhof - BMW Z4
Na een tweetal ronden werd de baan weer vrij gegeven en kan de race opnieuw van start gaan. Wolfgang Triller rijdt op de leidende positie met achter hem Bob Herber, Roger Grouwels, Daan Meijer en Edward Grouwels. In de Supersport divisie heeft Dennis Houweling na de herstart de leiding overgenomen van Danny Kroes en Houweling heeft dan Eric van den Munckhof op zijn bumper en ook Kroes die aansluit. Deze laatste weet een ronde later de BMW Z4 van Van den Munckhof weer voorbij te steken en een plekje terug te winnen.

Roger Grouwels weet Herber in te halen en zij wisselen van positie. De leidende Triller heeft een klein gaatje van 3 seconden op deze twee achtervolgers. In de Supersport 2 divisie is het Michael Smith die de leiding heeft voor Olie Taylor en Bart van den Broeck heeft in de hectiek van de eerste ronden de leiding in de Sport divisie weten te behouden voor Sandra van der Sloot en Henk Tappel.

Al vroeg in de pitstraat met problemen zien we Ted van Vliet en ook Cor Euser, welke in een Praga R1 de race is gestart in plaats van zijn vertrouwde Marcos Mantis. De auto hadden ze nog niet kunnen testen en Euser zal deze eerste race beschouwen als een testrace. Na een korte periode kan hij wel weer de pitstraat verlaten en zijn race vervolgen.

Ollie Taylor - BMW
Ollie Taylor - BMW
Pavlas heeft zich weten te herpakken na zijn spin in de eerste ronde en komt geleidelijk aan terug naar voren in het veld. Als het pit window na 20 minuten open gaat, rijdt hij inmiddels al weer op de achtste positie. Vooraan is het Pieter van Soelen die een aanval plaatst op de bolide van Edward Grouwels en wint een plek met deze actie. Ook Marcel van Berlo weet Edward Grouwels voorbij te gaan en een ronde later zit Van Berlo op de bumper van Van Soelen. Roger Grouwels zorgt ervoor dat het gaatje naar de leider kleiner wordt en ook Herber laat zich niet afschudden en ziet zijn twee concurrenten nog kort voor zich.

In de Supersport divisie is het nog altijd Houweling voor Kroes maar Houweling kan niet echt uitlopen. Wel is er een klein gaatje naar de derde bolide van Van den Munckkhof. De Borst zit daarachter op de bumper van Schreurs. De Borst heeft al veel tijd goed gemaakt na zijn korte bezoek aan de pitstraat in de safety car periode. Vooraan is het Kroes die nog dichter op de bumper klimt bij Houweling en dringt meer en meer aan. Robert van den Berg heeft daarachter Van den Munckhof ingehaald en rijdt nu op de derde positie.

In de Sport divisie zien we geen positiewisselingen, al zit Sandra van der Sloot niet ver achter Bart van den Broek vlak voor het pit window open gaat voor de Sport divisies.

Na de pitstops van de GT divisie zien we dat Triller nog altijd de leiding in handen heeft, voor Herber, Roger Grouwels en Daan Meijer. Triller weet ook direct weer zeer snelle rondentijden te noteren en zijn voorsprong is gegroeid naar zeven seconden. De nummer drie Roger Grouwels is sneller dan Herber en zal proberen hem weer voorbij te steken en daarna op jacht te gaan naar de overwinning. Dan zien we de witte BMW van Daan Meijer in de rondte gaan waarbij hij heel licht de vangrail lijkt te toucheren. Hij kan weer de baan opsturen, maar enkele bochten verder zet hij alsnog de BMW M4 Silhouette stil.

Na veertig minuten aan de leiding van de race te hebben gelegen, zien we de Porsche van Wolfgang Triller naast de baan staan met een lekke band. Hij staakt zijn strijd en ziet een overwinning in rook opgaan. Herber neemt hierdoor de leiding over, maar hij heeft Roger Grouwels direct op zijn bumper zitten. Daarachter is het Dieter Svepes die het stuur over heeft genomen van de Porsche van Pavlas en hij komt ook rap dichterbij. De strijd in de GT divisie is dan ook nog volledig open.

In de Supersport 1 divisie heeft Houweling de leiding weten te behouden na de pitstops, voor Van den Munckhof, Benjamin van den Berg en Priscilla Speelman. De eerste drie bolides rijden rondjes met een verschil van slechts 2 seconden. Vooralsnog houdt Houweling stand, maar de race is nog lang. Achter de eerste drie bolides rijdt Speelman op een vierde positie en zij ziet eveneens drie strijdende bolides dichterbij komen. Van de Maat, Kosta Kanaroglou en Martin de Kleijn komen strijdend dichterbij aan Speelman.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
In de Sport divisie houdt de Peugeot met in het tweede deel van de race Chris Voet achter het stuur vooraan stand. Hij rijdt nog steeds aan de leiding, voor John van der Voort en Harold Wisselink. Ollie Taylor rijdt onbedreigd aan de leiding van de Supersport 2 divisie. Zijn directe concurrent Michael Smith heeft helaas zijn Seat al in de pitstraat moeten parkeren.

Drie strijdende Porsches aan de leiding, een prachtig gevecht wat nog altijd in het voordeel is van Herber. Svepes weet Roger Grouwels in te halen en neemt de tweede positie over en in dezelfde ronde weet hij ook Herber te verschalken en de leiding over te nemen. Het einde van de race lijkt te lang te duren voor Herber, want hij verliest uiteindelijk nog een plek als Roger Grouwels hem voorbij gaat. Hij behoudt wel de aansluiting en zal in de laatste ronden nog een aanval proberen te plaatsen.

Benjamin van den Berg lijkt een foutje te hebben gemaakt en is de aansluiting kwijt bij Houweling en Van den Munckhof. Zij rijden of ze aan een touwtje zitten al rondenlang achter elkaar aan. Daarachter heeft Speelman een paar plaatsen verloren aan Van der Maat en De Kleijn, maar rijdt nog voor de Ginette van Kanaroglou. Dan zien we in de voorlaatste ronde dat Van den Munckhof voorbij is gegaan aan Houweling, welke in de eerste helft van de race misschien net wat te veel van zijn banden heeft gevraagd.  

De finishvlag valt na 60 minuten racen en een ronde en we zien dat Harald Pavlas en Dieter Svepes de overwinning weten te pakken. Zij hebben samen de schade die ze opliepen met hun spin in bocht 1 goed gemaakt en mogen op de hoogste trede van het podium plaats nemen. Roger Grouwels pakt een zwaar bevochten tweede plek, voor Bob Herber. De vierde plek is uiteindelijk voor Koen Bogaerts en Pieter van Soelen.  

In de Supersport 1 divisie gaat de overwinning naar Eric van den Munckhof, hij wint na een mooie strijd de eerste race. Dennis Houweling pakt een mooie tweede plaats en het zijn uiteindelijk Marcel van de Maat en Peter Schreurs die als derde naar het podium gaan. Van de Maat wist De Kleijn nipt voor te blijven op de finishlijn.

Ollie Taylor wint de Supersport 2 divisie en Chris Voet en Bart van den Broeck mogen de overwinning vieren van de Sport divisie. John van den Voort en Sandra van der Sloot worden tweede en de derde plek is voor Harold Wisselink en Henk Tappel.

De heren en dames coureurs hebben het publiek op een zeer mooie race getrakteerd en we hopen dat dit spektakel zich morgenochtend nog eens herhaald. Om 10.45 uur starten we dan voor de tweede race van het evenement.

Supercar Challenged powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 13 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons