Red Bull Ring: Harry King de koning van Oostenrijk, goede zaak voor Van Parijs

Harry King
Harry King
Is de Red Bull Ring het ideale speelterrein voor de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup type 992? Eén ding is zeker, het snelle Oostenrijke tracé leverde tijdens de tweede manche van de Porsche Carrera Cup Benelux twee mooie wedstrijden op!
De 20-jarige Brit Harry King (Parkers Revs Motorsport) kwam als gastrijder zijn races voor de Porsche Mobil1 Supercup voorbereiden en maakte indruk. Twee keer vertrok hij als vierde op de grid, twee keer wist de regerende kampioen van de Porsche Carrera Cup Great-Britain met een kanonstart in de eerste wedstrijdronde de leiding in handen te nemen, om ze nadien niet meer af te geven. In Spielberg was King… koning!

Start Porsche Carrera Cup Benelux @ Red Bull Ring
Van de vaste rijders van de Porsche Carrera Cup Benelux toonde dubbele polesitter (met meer dan 170 km/u gemiddeld) Glenn Van Parijs zich de beste. Door zich wijselijk niet te willen meten met Harry King – als gastrijder scoorde die geen punten – liet de rijder van NGT Racing een maximale score optekenen. Niet alleen veroverde de Belg beide pole posities, maar hij zette ook twee keer de snelste wedstrijdronde neer, en bleek van alle Benelux-rijders tweemaal de beste. Met 68 punten leidt hij nu het kampioenschap.

Xavier Maassen (#TeamPGZ by Red Ant Racing), de kampioen van 2017, maakte zijn comeback met twee startplaatsen op de eerste rij van de grid. Bij de eerste race viel hij echter stil op de startlijn, maar gelukkig kon hij door iedereen worden ontweken. Nadien zette de Nederlander een schitterende inhaalrace neer, en klom in 20 ronden van de 13de naar de vijfde plek. Op zondag beleefde Maassen een rustiger race: hij kwam als winnaar uit een duel met Dylan Derdaele en kwam zo achter Van Parijs als derde over de streep.

En nu we het over hem hebben: Dylan Derdaele beleefde een weekend met hoogtes en laagtes. Als leider in het kampioenschap wist de rijder van Belgium Racing in de zaterdagrace de schade te beperken, door van de zevende naar de vierde plaats te klimmen. De Limburger leverde enkele mooie duels, onder andere met de Duitser Sebastian Freymuth (PG Motorsport) en de Nederlander Thierry Vermeulen (Team GP Elite). Deze laatste kreeg uiteindelijk nog een straf wegens het niet respecteren van de ‘track limits’. Op zondag zette Derdaele een schitterende start neer, leverde een mooie tweestrijd met Maassen, maar ging dan in de fout en tikte daarbij even de vangrail aan. Hij finishte nog als 12de, goed voor enkele punten in het kampioenschap. De leiding in de tussenstand is hij echter kwijt.

Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW RaceService) finishte op het podium van de eerste race en werd na contact met Steven Van Rhee in de tweede bestraft, waardoor hij als vijfde werd geklasseerd. Door die regelmaat staat hij in de tussenstand vlak achter nieuwe leider Van Parijs. Noteren we nog de mooie prestaties van Steven Van Rhee (Team GP Elite), zevende en vierde, waardoor hij nu vierde staat in het kampioenschap.

Pro-Am: een keer Saelens, een keer Dullaart

Podium Pro-Am race 2
Ook in Pro-Am werd een mooie strijd geleverd. Op zaterdag won de Belg Nicolas Saelens (Belgium Racing) voor Floris Dullaart (Team GP Elite). ’s Anderendaags nam de Nederlander revanche en domineerde hij zijn categorie van start tot finish. Ondanks vijf seconden straf wegens valse start tikte Saelens als tweede aan, waardoor hij de leiding in de tussenstand behoudt. Met twee derde plaatsen bleef Ziad Geris (Team GP Elite) op zaterdag voor Filip Teunkens (Q1 Trackracing by EMG Motorsport), in een wedstrijd die in de slotfase werd gekenmerkt door de straf voor Nicolas Vandierendonck (Q1 Trackracing by EMG Motorsport), na contact met Wim Meulders. Op zondag veroverde Vandierendonck de vierde plaats, voor Andrey Mukovoz (DUWO Racing), twee keer in de top-5 in Oostenrijk.

Am: Lauryssen met kop en schouders

Podium Am klasse
Na de openingsmanche in Spa-Francorchamps heerste er al een sterk vermoeden, en dat werd in Spielberg alleen maar bevestigd: in de Am-categorie steekt Jan Lauryssen er met kop en schouders bovenuit. De rijder van Q1 Trackracing by EMG Motorsport behaalde niet alleen twee klinkende overwinningen, maar hij bleef ook twee keer voor de beste Pro-Am rijder, door als zesde en zevende algemeen over de streep te komen. De Belgische rookie zet nu al prestaties neer die een ervaren rot waardig zijn!

Achter hem bezette Wim Meulders (Speedlover) twee keer de tweede plaats in de Am-categorie. In race 1 vervolledigde Ad Geerts (#TeamPGZ by Red Ant Racing) het podium, ’s anderendaags deed de Amerikaan Dominique Bastien (Speedlover) hetzelfde in race 2.

Na de FIA WEC en de ELMS is het de volgende keer de beurt aan de ADAC GT Masters om als decor te dienen voor de Porsche Carrera Cup Benelux. Afspraak in Zandvoort, van 9 tot 11 juli!