van der Horst

Red Bull Ring: Zege in race 2 voor Ward Sluys en Bas Schouten

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Opnieuw staan er dertig bolides klaar onder een stralende zon op het prachtige F1 circuit van Oostenrijk om te beginnen aan de tweede race van het weekend. De eerste startrij is opnieuw voor de twee Porsches van Koglbauer Motorsport. Dieter Svepes start vandaag vanaf pole position en Wolfgang Triller staat naast hem. De tweede rij is bezet door Roger Grouwels en zijn broer Edward Grouwels start naast hem op de vierde positie. Bob Herber en Daan Meijer staan op de derde startrij.
In de Supersport divisie start Priscilla Speelman vandaag van pole position met de Seat Sport Cup bolide die ze deelt met Danny Kroes. Naast haar start Eric van den Munckhof en op de tweede rij staan Dennis Houweling en Peter Scheurs klaar. Ollie Taylor mag van pole position vertrekken en in de Sport divisie staat Chris Voet te trappelen om te starten.

De lichten gaan uit en het gas wordt ingetrapt en de heren en dames stormen op de eerste bocht af. De twee Porsches vooraan zijn goed weg, we zien een beetje rook bij het aanremmen van de eerste bocht maar hij weet Wolfgang Triller voor te blijven. Bob Herber wint een plek op Edward Grouwels en neemt hiermee de vierde positie in achter Roger Grouwels.

Dennis Houweling heeft de beste start in de Supersport divisie en weet Priscilla Speelman voorbij te gaan. Ook Eric van den Munckhof en Peter Scheurs winnen een plek op Speelman. Dennis de Borst sluit aan achter Speelman. Houweling weet een gaatje te slaan naar zijn achtervolgers, welke vol in gevecht zijn met elkaar om de tweede positie. Ook Dan Stringfellow kan aansluiten bij het groepje.

Ollie Taylor - BMW
Ollie Taylor - BMW
Ollie Taylor heeft zijn leidende positie weten te behouden voor Michael Smith en ook Chris Voet komt na de eerste ronde op de eerste positie door, voor Sandra van der Sloot. Harold Wisselink is direct de pitstraat ingedoken met de start, zijn race lijkt zeer vroegtijdig voorbij te zijn.  

We zien dat Pieter van Soelen de pitstraat induikt, de kap gaat er af en monteurs kijken, zoeken, voeren een kleine handeling uit en de kap gaat er weer op. Heel snel lijkt het probleem opgelost te zijn en Van Soelen kan zijn weg weer vervolgen en beginnen aan een inhaalrace.

Vooraan het veld heeft Triller de leiding overgenomen van Svepes welke wel kort op de bumper blijft hangen. Het gat naar Roger Grouwels is inmiddels zes seconden en hij is fel in gevecht met Bob Herber.

Dan wordt de safety car de baan opgestuurd voor de BMW van Dan Stringfellow die gespind is en midden op de baan stil blijft staan. Hierdoor wordt het veld weer helemaal bijeen gebracht. Uiteindelijk komt Stringfellow zelf weg en zal de safety car maar 1 ronde voor het veld uitblijven.

Bij de herstart zijn Triller en Svepes beide goed weg. Daarachter is het Bob Herber die goed wakker is en een Roger Grouwels voorbij gaat. Daarachter verloopt de herstart wat rommeliger en zien we deelnemers andere rijders inhalen voor de lijn en de oranje BMW van Scheurs rijdt achterop de BMW van Van den Munckhof. Doordat er niet voor de lijn ingehaald mag worden, wordt er ingehouden wat te laat wordt opgemerkt waardoor Scheurs de strijd moet staken met veel schade.

Vooraan het veld een prachtig gevecht tussen de twee Porsches van Koglbauer Motorsport. Bas Schouten geraakt bij dit groepje en gaat zich mengen in het gevecht. Hij sluit aan en laat zich direct zien bij Triller, zet hem er even langs maar Triller weet de actie af te slaan. Door het gevecht tussen Schouten en Triller kan Svepes wat uitlopen. Schouten gaat uiteindelijjk voorbij aan de Porsche van Triller en probeert het gat dicht te rijden naar de leider.

Triller lijkt meer problemen te hebben met zijn Porsche en valt terug. Roger Grouwels en ook Jos Jansen weten hem voorbij te gaan. Daarvoor weet Schouten de aanval in te zetten bij Svepes en neemt de leiding over. Maar dan moet hij nog de reguliere pitstop maken en een drive trough.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Tot aan de pit stops zijn er geen wisselingen meer in de Supersport divisie en Houweling rijdt nog altijd aan de leiding, net als Ollie Taylor in de Supersport 2 divisie en Chris Voet in de Sport divisie. Na de pit stops is het Kosta Kanaroglou die de leiding in handen heeft, voor Martin de Klein en Luuk van Loon. Danny Kroes rijdt op de vierde positie met daarachter Robert van den Berg en Van den Munckhof. Houweling is terug gevallen naar de zevende positie.

De Klein meldt zich bij de leider Kanaroglou en daarachter is Kroes voorbij gegaan aan Van Loon. Kroes is dan het snelst op de baan en ziet het gat kleiner worden naar de leiders. Van den Berg ziet Van den Munckhof groot in zijn spiegels en moet flink verdedigen, ook op Houweling die aansluit. Van den Munckhof steekt niet veel later toch voorbij aan Van den Berg maar Houweling is afgehaakt.

Na de pitstops van de GT divisie zien we dat Ward Sluys, welke het stuur heeft overgenomen van Bas Schouten, nog aan de leiding ligt. Op de tweede plek rijdt Bob Herber voor Edward Grouwels, Harald Pavlas en Roger Grouwels. Sluys maakt dan nog zijn drive trough en komt nipt voor Herber de baan weer op. Het gevecht om de leiding gaat nu tussen deze twee heren.

In het laatste minuten van de race gebeurd er niet heel veel meer. Kanaroglou weet zijn voorsprong te behouden op De Kleijn en Kroes en daarachter komen Van Loon, Van den Munckhof ook niet meer dichterbij. Houweling is wel nog sneller en weet een plek op te schuiven te nadele van Van den Berg.
Wolfgang Triller moet dan zijn Porsche opnieuw naast de baan stil zetten na al meerdere malen de pitstraat opgezocht te hebben. Herber lijkt ook af te haken in het gevecht om de winst. Deze gaat dan ook naar de equipe Ward Sluys en Bas Schouten die een zeer fraaie race hebben neergezet. Door eerdere problemen dit weekend moesten zij achteraan starten en mogen nu dan toch de overwinning vieren op het podium. Bob Herber wordt zeer netjes tweede en Edward Grouwels mag als derde mee naar het podium.

Kosta Kanaroglou - Ginetta G50
Kosta Kanaroglou - Ginetta G50
In de Supersport 1 divisie mag Kosta Kanaroglou de overwinning vieren. Hij brengt de Ginetta als eerste over de finish, voor Dennis de Borst en Martin de Klein en Priscilla Speelman en Danny Kroes. De Borst en De Kleijn krijgen alleen nog een tijdstraf te verwerken in verband met het overschrijden van de track limits en daarom wisselen zij nog van positie met Speelman en Kroes op het podium.

In de voorlaatste ronde wordt de race nog even opgeschrikt door een crash van de Seat Sport Cup Racer van Houweling. Hij verliest de wagen en schuift door de grindbak en komt uiteindelijk tot stilstand in de bandenstapels.

Al liet Michael Smith in de laatste fase snellere rondentijden zien dan Ollie Taylor, weet hij hem niet meer voorbij te gaan. Ollie Taylor staat dan ook opnieuw op de hoogste trede van het podium en Michael Smith op de tweede plek.

De Sport divisie is opnieuw ten prooi gevallen aan het Traxx Racing Team. Chris Voet en Bart van den Broeck hebben een steady race gereden en zijn uit de problemen gebleven. Tweede finishen John van der Voort en Sandra van der Sloot.

Supercar Challenge powered by Hankook
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 14 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons