van der Horst

Regerende kampioenen op pole na fantastische kwalificatie in Daytona

Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi-V.R
Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi-V.R
Renger van der Zande heeft zijn Cadillac DPi van regerend kampioen Wayne Taylor Racing naar de pole positie gestuurd voor de 24 Uur van Daytona. Onze noorderbuur zette in de slotseconden van een spektakelstuk de situatie naar zijn hand, al deed hij slechts zeven duizendsten van een seconde beter dan Acura-rijder Helio Castroneves. Laurens Vanthoor (Porsche) werd knap derde in GTLM, terwijl onze andere landgenoot Louis Machiels (GRT Lamborghini) in de achterhoede eindigde in GTD.
Earl Bamber/Laurens Vanthoor/Gianmaria Bruni - Porsche 911 RSR
Earl Bamber/Laurens Vanthoor/Gianmaria Bruni - Porsche 911 RSR
De kunstmatige kwalificatiesessie tijdens de officiële testdagen was uitgedraaid op een Cadillac-festijn, maar niets van dat alles tijdens de échte kwalificatiesessie voor de openingsmanche van het WeatherTech Sportscar Championship. Een kwartier lang kwamen verschillende Acura-, Cadillac- en Oreca-rijders proeven van de voorlopige pole positie. Enkel Nissan (problemen op de wagen van Olivier Pla en een crash van 'specialist' Nicolas Lapierre), Mazda (eveneens problemen in het kamp van René Rast) en Ligier bleven in de schaduw van de concurrentie, al kon ook Fernando Alonso binnen de seconde blijven van de referentie.

Vooraan moest een ontgoochelde Helio Castroneves toezien hoe zijn rondetijd in de slotseconden werd scherper gesteld. De beste Acura start dus tweede, voor de Cadillac van Filipe Albuquerque (Action Racing Express) en de verrassende Oreca van Pato O'Ward (Performance Tech Motorsports). De enige Mazda in de strijd kwam op de negende positie terecht.

Slipstreamen in GT

Corvette Racing - Corvette C7.R
Corvette Racing - Corvette C7.R
De rode draad in de GT-kwalificatiesessies was het slipstreameffect, waardoor zowel Jan Magnussen (Corvette Racing) als Daniel Serra (Spirit Of Race Ferrari) naar de pole positie in respectievelijk GTLM en GTD konden rijden. De Deense Veteraan was met zijn C7.R een fractie sneller dan Ford-rijder Joey Hand, terwijl Laurens Vanthoor knap beter deed dan zijn Franse teamgenoot bij Porsche, Patrick Pilet. Beide 911 starten zaterdag op de tweede startrij. Motorproblemen verhinderden een knalprestatie van de enige Ferrari in de klasse, terwijl de nieuwe BMW M8 weinig verrassend achteraan eindigde. "Dit is een ruimteschip gebouwd door BMW, maar we hebben nog wat tijd nodig om alle elektronica te snappen", vertelde Bill Auberlen aan IMSA Radio.

Spirit Of Race - Ferrari 488 GT3
Spirit Of Race - Ferrari 488 GT3
De meest afgescheiden pole positie in Daytona kwam op naam van Ferrari-rijder Daniel Serra, die maar liefst een halve seconde overhield op zijn merkgenoot Miguel Molina. De Braziliaan, die vorig jaar aan de basis lag van de overwinning van Aston Martin in Le Mans, verklaarde eveneens gebruikgemaakt te hebben van het aanzuigingseffect van een collega om naar die onklopbare prestatie te razen. Louis Machiels (GRT Lamborghini) zag hoe zijn teamgenoot Christoph Lenz niet verder kwam dan een negentiende tijd.

De 24 Uur van Daytona wordt, na een derde oefensessie vanavond en een vierde sessie morgen, zaterdagavond gestart om 20.20u. Klik hier voor de volledige uitslag van de kwalificatiesessie.

Foto's Wayne Taylor Racing, Jan Magnussen, Continental Tire & Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 25 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 At Daytona.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons