van der Horst

Nogaro: René Rast bezorgt Belgian Audi Club Team WRT opnieuw de pole

Mayr-Melnhof & René Rast
Mayr-Melnhof & René Rast
Nadat het Belgian Audi Club Team WRT vorig seizoen op een indrukwekkende manier de openingsmanche van het WK GT1 domineerde op het circuit van Nogaro, staat er voor de kwalificatierace van morgen opnieuw een Belgische Audi op pole. René Rast stootte met de hulp van Niki Mayr-Melnhof door tot de superpole sessie, waar hij in de eerste van zijn twee snelle ronden de besttijd neerzette op een licht vochtige baan. Daarmee staat er dus een Pro-Am wagen op P1 en dat voor de twee Pro Cup McLaren's van Sébastien Loeb Racing, die de top drie vervolledigden.
Dit weekend werd er overigens een nieuw kwalificatiesysteem geïntroduceerd, waarbij elke piloot eerst een sessie voor zich krijgt en vervolgens aan de hand van de gemiddelde rondetijd van beide rijders wordt bepaald wie er in de superpole mag aantreden en daar twee snelle ronden mag afwerken.

Dat het circuit van Nogaro de Audi R8 LMS ultra ligt, moeten we u na vorig jaar niet meer duidelijk maken, ook nu zette het merk met de vier ringen collectief een sterke prestatie neer door met alle 5 aanwezige wagens in de superpole sessie te geraken. Het feit dat men de bolides dit weekend niet mocht uitrusten met de laatste updates speelde de Audi’s blijkbaar dus geen parten. Naast de indrukwekkende pole van wonderkind René Rast (1:26.091) vinden we de overige twee Audi’s uit het WRT kamp terug op P4 (Stippler/Sandström; +0.437) en P5 (Ortelli/Vanthoor; +0.688). De Novadriver Audi #14 kwalificeerde zich weliswaar als zesde, maar kreeg een gridstraf van 10 plaatsen toebedeeld voor het neerzetten van de snelste tijd nadat de rode vlag reeds werd gezwaaid. De Phoenix Audi van Anthony Kumpen en Enzo Ide realiseerde de negende en laatste tijd (+1.383) in de superpole, Kumpen verklaarde achteraf op meer gehoopt te hebben en de wagen in de wisselende omstandigheden nog niet volledig doorgrond te hebben.

Ook Sébastien Loeb Racing heeft zijn start niet gemist, de equipe rond de negenvoudige wereldkampioen rally realiseerde de tweede en derde chrono en miste op een haar na de pole. Mike Parisy kwam in zijn tweede snelle ronde uiteindelijk maar 9 duizendsten van een seconde te kort en was zijn sterke teamcollega Alvaro Parente een tiende te snel af. De drie ‘vreemde eenden’ (lees niet-Audi & McLaren) bij de laatste tien waren de Team Brazil BMW Z4 van ‘Caca’ Bueno en Allam Khodair (P7), de HTP-Charouz Mercedes (die overigens niet aan rijden toekwam) en de RJN Nissan GT-R Nismo GT3 van Lucas Ordonez en Alex Buncombe (P8). De andere Nissan van onder meer onze landgenoot Wolfgang Reip start morgen vanaf de zestiende plaats en laat daarmee dus 7 wagens achter zich, geen slechte prestatie van de gamers in hun eerste internationale wedstrijd met de Nissan GT3.

Melden we tot slot nog dat de AF Corse Ferrari van Salaquarda/Odini niet meer in actie zal komen dit weekend. De crash die de wagen met startnummer #51 had in Q1 beschadigde namelijk het chassis.

Foto: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op zaterdag 30 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons