van der Horst

Revolutionair puntensysteem vanaf 2024

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Het wereldkampioenschap rally (WRC) heeft nood aan een nieuwe wind. De Internationale Autosportfederatie FIA doet alvast een poging, door volgend jaar een volledig nieuw puntenbarema te introduceren. Voortaan wordt er gescoord op zaterdag- én op zondagavond, naast de bonuspunten voor de Power Stage.
Om te voorkomen dat rijders op zondag niet meer voluit gaan - een mogelijke reden kan zijn om banden te sparen voor de Power Stage - zijn er vanaf 2024 punten beschikbaar op zaterdag- en op zondagavond. De punten van zaterdag gelden alleen als de rijder in kwestie ook zondag aan de eindmeet van de wedstrijd staat.

Aan het einde van de laatste proef op zaterdag pakken de snelste tien rijders punten in deze volgorde: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1. Als iemand uit de top 10 op zondag uitvalt, wordt gekeken naar de volgende rijder in de tussenstand.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Op zondag valt er dus tweemaal punten te rapen, maar nu wordt het ingewikkeld: naast de algemene rangschikking in de rally, die dus de winnaar van de wedstrijd bepaalt, wordt er op zondag een apart klassement bijgehouden van de proeven die enkel die dag worden betwist. De beste zeven rijders scoren deze punten: 7-6-5-4-3-2-1. 


De Power Stage staat nog altijd synoniem voor vijf extra punten voor de beste sprinter. De top 5 dikt zijn totaal aan in het kampioenschap.

In totaal kan een rijder dus dertig punten scoren als hij zowel op zaterdagavond, zondagavond als tijdens de Power Stage aan het langste eind trekt. Vreemd genoeg is het wel mogelijk dat iemand meer punten scoort dan de uiteindelijke winnaar van de rally, door een beter resultaat in één van de subklassementen.

Foto's: WRC, Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in FIA World Rally Championship op zaterdag 16 december 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons