van der Horst

Rijders 2015: nog slechts twee zitjes beschikbaar

Start GP van Rusland
Start GP van Rusland
Nu dat Carlos Sainz Jr. officieel de kleuren van Toro Rosso zal verdedigen in 2015 blijven er nog maar twee lege zitjes over: McLaren-Honda heeft nog geen van beide rijders voor volgend seizoen bekend gemaakt. Er bestaat echter weinig twijfel dat een van die zitjes naar de wereldkampioen van 2005 en 2006 zal gaan: Fernando Alonso. Een overzicht van de transfers voor 2015.
Mercedes

Rosberg vs. Hamilton
Rosberg vs. Hamilton
Geen veranderingen bij de wereldkampioenen. Zowel Lewis Hamilton als Nico Rosberg blijven ook volgend jaar de zilveren ster dragen. Rosberg heeft bijgetekend terwijl de gesprekken met de kersverse wereldkampioen begonnen zijn ondanks het recente gerucht dat Fernando Alonso in 2016 naar Mercedes zou gaan, het zoveelste gerucht in de soap. Derde rijder is Pascal Wehrlein, een van de betere Mercedes-piloten dit jaar in DTM met één zege en een achtste plaats in de eindstand.

Red Bull-Renault

Dé transfer van deze winter is natuurlijk het vertrek van Sebastian Vettel. De viervoudige wereldkampioen zet een punt achter een succesvol huwelijk en verkast naar Ferrari. Hoewel het nieuws als
bda5dde722fa3a9463a3a2323bddf72d9b44fb9f.jpg
een bom insloeg had Red Bull meteen een vervanger: Daniil Kvyat van Toro Rosso. De Rus wordt de nieuwe teamgenoot van Daniel Ricciardo die na een uitstekend 2014 de nieuwe nummer één wordt. Derde rijder is normaliter Alex Lynn (kampioen in GP3 Series) of Pierre Gasly (vice-kampioen in Formule Renault 3.5 Series achter Sainz). Een vrij onwaarschijnlijk gerucht is dat Sébastien Buemi zijn uiterst succesvolle activiteiten in het WEC met Toyota zou stopzetten om derde rijder te worden bij de Oostenrijkers. 

Williams-Mercedes

Ook Williams kan terugkijken op een zeer geslaagd 2014. De derde plaats in het WK voor constructeurs is
Felipe Massa - Williams-Mercedes
Felipe Massa - Williams-Mercedes
hun hoogste positie sinds 2003, ten tijde van Juan-Pablo Montoya en Ralf Schumacher in de Williams-BMW. Valtteri Bottas bewees andermaal zijn plek in de F1 meer dan te verdienen terwijl Felipe Massa, bevrijdt van Ferrari, zijn vorm van weleer lijkt terug gevonden te hebben. Test- en reservepiloot is Susie Wolff maar er zou weldra nog een ontwikkelingspiloot bekend gemaakt worden. 


Ferrari

Sebastian Vettel staat voor een enorme uitdaging om het zwalpende Italiaanse team terug aan de top te krijgen. Mocht hij erin slagen om de prestatie van Michael Schumacher van vijftien jaar geleden te evenaren is zijn vergelijking met de zevenvoudige wereldkampioen weer een beetje meer
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
gerechtvaardigd. Mocht het hem niet lukken: Fernando Alonso is er ook niet in geslaagd. De Spanjaard, die over het algemeen geprezen wordt als de beste van de klas, gooit de handoek in de ring bij de Scuderia en zoekt zijn geluk elders. Hoe dan ook een verlies voor Ferrari want de tweevoudige wereldkampioen veegde de vloer aan met Kimi Raikkonen. De teleurstellende Fin blijft hoe dan ook in 2015 voor Maranello uitkomen. Derde rijder is vanzelfsprekend niet langer Jules Bianchi. Zijn plaats zou ingenomen worden door Raffaele Marciello, Europees Formule 3 kampioen in 2012 en dit jaar achtste in de GP2 Series.

McLaren-Honda

Hoewel Fernando Alonso officieel nog altijd niet getekend heeft bij de troepen van Ron Dennis verwacht iedereen dat hij terug keert naar het team waar hij in 2007 met slaande deuren vertrokken is. Zowel Alonso
Stoffel Vandoorne - McLaren MP4-29H
Stoffel Vandoorne - McLaren MP4-29H
als Ferrari wachten af, om redenen van contractbreuk, wie de eerste stap zal zetten. Bij McLaren zal er volgend seizoen na twintig jaar geen Mercedes-motor meer achterin de wagen te vinden zijn. Na één constructeurstitel (1998) en drie rijderstitels (Mika Häkkinen in 1998 en 1999 en Lewis Hamilton in 2008) komt er ook aan dit huwelijk een einde. Honda is de opvolger en ook dat is natuurlijk een legendarische combinatie, ook al was het begin tijdens de testen in Abu Dhabi allerminst een succes. Ervan uitgaand dat Alonso naar McLaren gaat zou normaliter Jenson Button moeten vertrekken, hoewel de Spanjaard liever de ervaren Brit als teamgenoot zou hebben. Kevin Magnussen blijft in principe, als beloning voor een sterk seizoen, terwijl Button naar het WEC zou vertrekken. Derde rijder is onze Belg Stoffel Vandoorne (tweede in GP2 Series).

Force India-Mercedes

Sergio Pérez - Force India
Sergio Pérez - Force India
Het Indische team kan terugblikken op een mooi 2014, het meest succesvolle in hun jonge bestaan. Alles blijft dan ook bij het oude: zowel Nico Hülkenberg als Sergio Pérez blijven. De Mexicaan heeft dankzij zijn nationale sponsors zelfs een contract van meerdere jaren kunnen tekenen. De derde rijder is tot nader orde onbekend.

Toro Rosso-Renault

Jean-Eric Vergne - Toro Rosso
Jean-Eric Vergne - Toro Rosso
Het Italiaanse zusterteam van Red Bull blijft vasthouden aan zijn traditie: na maximaal drie jaar dient een rijder vervangen te worden. Een traditie die overigens Helmut Marko niet ontkent. Jean-Éric Vergne zal dus, ondanks een sterk slot van het seizoen, andere oorden moeten zoeken. De rijders voor volgend jaar zijn zoals bekend de Nederlander Max Verstappen, zoon van Jos en dit jaar derde in Europese F3 met tien zeges, en Carlos Sainz Jr., zoon van de tweevoudige wereldkampioen rally met dezelfde naam en dit jaar kampioen in Formule Renault 3.5 Series. 

Lotus-Mercedes

Romain Grosjean - Lotus-Renault
Romain Grosjean - Lotus-Renault
Ondanks een ramzpalig 2014 zijn er geen wijzigingen bij de rijdersbezetting van Lotus. De rijders treft dan ook geen enkel schuld voor de mislukte E22 en de onbetrouwbare combinatie met de Renault-motor. Romain Grosjean richt zijn hoop op de Mercedes-motor en Pastor Maldonado heeft een contract voor meerdere jaren met dank aan sponsor PDVSA. Derde rijder is huidig Europees F3 kampioen Esteban Ocon.

Marussia-Ferrari

Jules Bianchi - Marussia
Jules Bianchi - Marussia
Het Russische team zal er niet bij zijn in 2015. Ondanks hun beste seizoen ooit had het team het financiele plaatje niet in orde en ging over de kop. Een overnemer is er na enkele discussies niet gevonden en het team verkoopt op 16 en 17 december zijn inboedel. Na drie seizoenen, waarbij elk seizoen toch wel beter was dan het vorige, verdwijnt Marussia uit de Formule 1. De 9de plaats van Jules Bianchi dit jaar tijdens de Grote Prijs van Monaco is het beste resultaat. De toekomst van Max Chilton is onduidelijk. 

Sauber-Ferrari

Giedo van der Garde - Sauber-Ferrari
Giedo van der Garde - Sauber-Ferrari
Na een ramzalig jaar met een zwak chassis, een zwakke Ferrari-motor en twee rijders die, volgens Monisha Kaltenborn, tegen vielen, keert het Zwitserse team radicaal het roer om. Esteban Gutierrez en Adrian Sutil worden de laan uitgestuurd en vervangen door Felipe Nasr (derde in GP2 Series en testrijder bij Williams dit jaar) en Marcus Ericsson die overkomt van Caterham. Sauber heeft dringend geld nodig en de sponsors van de Braziliaan en de Zweed zijn hard nodig. 

Caterham-Renault

Marcus Ericsson - Caterham CT05
Marcus Ericsson - Caterham CT05
De toekomst van Caterham is ook onduidelijk maar wel iets rooskleuriger dan die van Marussia. Finbarr O'Connell: "Ik ben in discussie met iemand die ons eerlijk wil helpen binnen dit en volgende maand. En dat met hetzelfde team, dezelfde infrastructuur. Het zou fantastisch zijn". 

Foto's: Racing International Photography, Georges De Coster, Sahara Force India en Alastair Staley/LAT Photographic



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Formule 1 op maandag 1 december 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons