van der Horst

Rillaerts wint Rotax Eurotrophy in Adria, Leistra pakt podium.

Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
Afgelopen weekend vond in het Italiaanse Adria de tweede manche van de Rotax Max Challenge Eurotrophy plaats. Tijdens de eerste manche van het kampioenschap, verreden in Genk, toonden onze landgenoten zich al sterk in dit Europese kampioenschap. Ook in Italië werd die lijn doorgetrokken wat resulteerde in een zege voor Kaï Rillaerts bij de Rotax Junioren en een podium voor Luca Leistra bij de Rotax Senioren.
Door Covid-19 restricties moest de MicroMax-klasse in Genk vanaf de spreekwoordelijke zijlijn toekijken hoe de Junioren, Senioren en DD2-klasse wel van start mochten. In Adria beleefden de 17 MicroMax-rijdertjes dan eindelijk hun opener van het Europese seizoen. De dagzege was wegelegd voor Dragos Avasilcutei, die het haalde voor de Zwitser Paul Schoen en Jakub Gasparovic.

Geen Belgen aan de start in de MicroMax-klasse en evenzeer in de MiniMax moesten we het zonder landgenoten stellen. Toch was de zege daar Belgisch getint, want Nederlander Mees Houben komt al enkele jaren uit voor het Limburgse Genker Kart Shop team van Paul Lemmens. Houben was overtuigend de beste op zondag met zeges in zowel race één als race twee. Hij voert meteen de tussenstand in het EK aan, met Lorenzo Lanzara op plaats twee en Toms Strele op plaats drie.

36 deelnemers verschenen aan de start in de Rotax Junioren, waaronder enkele Belgen. Toch was het vooral uitkijken naar Kaï Rillaerts die in Adria een prima zaak in het kampioenschap kon doen. Door afwezigheid van onder andere Tim Gerhards en Tom Braeken, die in Frankrijk in het Europees kampioenschap OK-J aan de slag waren, kon Rillaerts de macht grijpen. Die boodschap had Rillaerts duidelijk begrepen want de regerende Europese kampioen raasde als een stoomtrein door het weekend. Het was Thomas Strauven die de pole realiseerde, met Rillaerts op een tweede plaats maar na de heats nam Rillaerts de koppositie over om vervolgens ook beide finales overtuigend te winnen. Met Bruno Mulders en Matthijs Terlouw vergezelden er twee Nederlanders, Rillaerts op het podium. Thomas Strauven bemachtigde nog een mooie zevende plaats algemeen en springt in de EK-tussenstand naar de derde plaats. Ook Vic Stevens wist zich te plaatsen voor de finales maar werd uitgesloten in finale één en verscheen daardoor ook niet meer aan de start van finale twee. 

Twee landgenoten nestelden zich tijdens de kwalificaties van de Rotax Senioren in de top tien. Luca Leistra reed naar de vierde tijd, Nick Cuppens zette de zevende tijd neer. De snelste tijd ging naar Sean Butcher die Zsombor Kovacs en Linus Hensen achter zich hield. Callum Bradshaw kwam pas tot een achtste tijd, maar herstelde zich tijdens de heats en sloeg vervolgens toe tijdens de finales op zondag. De Brit trok twee keer aan het langste eind en hield tot twee keer toe Luca Leistra achter zich. Die scoorde met twee tweede plaatsen wel een pak punten in de strijd om de titel. Leistra staat daar voorlopig als derde geklasseerd, na Mark Kimber, die in Genk de beste was en Bradshaw, die voorlopig de leider in de tussenstand is. Nick Cuppens kon zijn goed resultaat van de kwalificaties niet omzetten in een goed eindresultaat. Cuppens werd uiteindelijk 29e.

In de DD2 was Petr Bezel opnieuw de sterkste. De Tsjech pakte al een flinke zak punten mee uit Genk en breidde daar afgelopen weekend twee overwinningen aan vast. Xander Przybylak was in strijd om het podium verwikkeld maar moest uiteindelijk tevreden zijn met P4 nadat Ragnar Veerus en Ville Villaienen hem voorgingen. Xen de Ruwe, die met een Sloveense licentie rijdt, viel met P13 net buiten de top tien. Ook Jarne Geussens haalde de finale en werd daarin 22e. 

In de DD2 Masters verschenen met Carl Cleirbout en Christophe Adams twee Belgen aan de start. Zij konden zich niet mengen in de strijd om de zege en werden respectivelijk zevende en zesde. Winnaar werd Alessandro Glauser.

Midden juli staat in het Duitse Mülsen de derde en voorlaatste ronde van de Rotax Max Challenge Eurotrophy gepland. 

Foto: KartphotoSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 1 juni 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons