Rinus van Kalmthout kampioen in F3 Asian Winter Series

Rinus Van Kalmthout
Terwijl dit weekend in Sepang alle aandacht ging naar de finale van de Asian Le Mans Series, was er ook de conclusie van de eerste F3 Asian Winter Series - een kampioenschap bestaande uit drie raceweekends verdeeld over Buriram en Sepang. Daar was het Rinus Van Kalmthout die vrijwel het ganse kampioenschap domineerde van bij de start en uiteindelijk met 30 punten voorsprong de titel behaalde voor de Chinees Yifei Ye. Het kampioenschap kreeg met David Schumacher, Dan Ticktum en Amaury Cordeel bekende namen over de vloer, maar zij konden uiteindelijk niet bevestigen.
Amaury Cordeel - Pinnacle Motorsport
Rinus Van Kalmthout legde indrukwekkende cijfers voor na de laatste race deze ochtend, met vier overwinningen en maar liefst achtmaal een podiumfinish verdeelt over de drie raceweekends. Al moest VeeKay toch nog tot het bittere eind knokken tegen zijn dichtste concurrent Yifei Ye. De Chinees kon even indrukwekkende cijfers voorleggen (4 overwinningen en 7 podiums), maar door opgaves in de eerste en laatste race van het seizoen, moest hij zijn meerdere erkennen in de Nederlander. Ook de Belg Amaury Cordeel was aanwezig in het kampioenschap. De huidige Spaanse F4-kampioen kon nog punten scoren in de openingsmanche in Buriram, maar in de tweede manche kon hij geen enkele keer binnen de punten rijden en hij liet zelfs dit weekend links liggen.

Dan Ticktum
Dan Ticktum
Hetzelfde verhaal voor David Schumacher. Vorig jaar was hij nog een gesel van Charles Weerts in de strijd om de F4 UAE-titel, maar hij kon dat kunstje niet overdoen. De zoon van Ralf Schumacher haalde een derde plaats in Buriram, maar kon voor de rest niets beters voorleggen dan plaats vijf. Ook hij liet het laatste weekend varen. Dan Ticktum kwam eveneens van een kale reis thuis. De Brit kwam aan de start met het oog om punten te scoren voor zijn superlicentie. Al vanaf Buriram ging het bergaf en Ticktum kwam na de tweede manche er ook achter dat er eigenlijk geen punten te rapen vielen voor zijn Superlicentie, waardoor hij eventuele testen met een Formule 1 dit seizoen on hold moet zetten. Hierdoor moet hij nu minstens vijfde eindigen in de Super Formula of voor een derde jaar op rij de Macau Grand Prix winnen om de nodige punten te bemachtigen voor 2020.

Foto's: F3 Asian Championship

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 24 februari 2019.