van der Horst

Al-Attiyah wint duel met Peterhansel

Nasser Al-Attiyah & Stéphane Peterhansel
Nasser Al-Attiyah & Stéphane Peterhansel
De Dakar stevent kort voor halfweg af op een spannende tweestrijd tussen Nasser Al-Attiyah en Stéphane Peterhansel. De twee piloten staken er donderdag richting Tacna opnieuw bovenuit. Al-Attiyah pakt zijn tweede etappezege en verstevigt zo zijn leidersplaats. Tom Colsoul finishte weer op het dagpodium.
Bernhard ten Brinke - Toyota
Bernhard ten Brinke - Toyota
405 kilometers, maar vooral het eerste deel van een marathonrit stond er op het programma. De rijders moesten dus niet alleen denken aan hun chrono maar vooral ook aan het sparen van het materiaal want in Tacna (of Moquegua voor de quads en de motoren) wachtte geen assistentie. En toch werd er flink gekoerst. Voor Giniel de Villiers (Toyota) en Carlos Sainz (Mini Buggy) bleef de lijdensweg aanhouden. Ze moeten zich nu na de rustdag zaterdag richten op dagzeges, want meer zit er niet meer in. De Villiers verloor nog meer tijd toen hij Bernhard Ten Brinke (Toyota) moest helpen met een kapotte draagarm. En zo wordt de top bovenaan nog een beetje smaller, ook al zijn we nog niet halfkoers.

Stephane Peterhansel - Mini Buggy
Stephane Peterhansel - Mini Buggy
Van bij de start snelden twee rijders weg. Dat waren Nasser Al-Attiyah (Toyota) en Stéphane Peterhansel (Mini Buggy). De Fransman die gisteren zijn 75ste dagoverwinning boekte nam de snelste start, maar werd snel bijgebeend en voorbijgestoken door de leider van deze Dakar. De Qatarees nam doorheen het eerste deel van de marathonrit beetje bij beetje afstand van Peterhansel. Peterhansel eindigde uiteindelijk op 1'52.

Sébastien Loeb (Peugeot) leek na een snertdag met onder meer motorproblemen opnieuw mee te doen voor de knikkers, maar ook hij verloor steeds meer terrein op Al-Attiyah die zijn duivels ontbond en alles meegraait wat hij kan. Op het einde verloor Loeb nog een tiental minuten om uiteindelijk binnen te komen op 12'23 minuten van de winnaar. Dat was het gevolg van niet minder dan drie lekke banden.

Jakub Przygonski/Tom Colsoul - MINI John Cooper Works Rally
Jakub Przygonski/Tom Colsoul - MINI John Cooper Works Rally
Net voor de Franse rallykampioen was er een mooi duel tussen de Mini's van Nani Roma en Jakub Przygonski welke onderweg is met Tom Colsoul en onze Belg goed vooraan houdt. Przygonski haalde het uiteindelijk met 17 seconden, weliswaar op 8'32 minuten van de dagwinnaar. Voor Przygonski en Colsoul is het al het derde dagpodium in vier dagen.

Andere Belgen zijn nog onderweg, maar voor Fabian Lurquin ziet het er niet goed uit. Hij en Mathieu Serradori hebben nog geen tussentijden later noteren. Zij stonden na gisteren nochtans knap twaalfde.

In de algemene stand blijft Nasser Al-Attiyah uiteraard leider. Hij heeft nu 8'55 minuten voorsprong op Stéphane Peterhansel die de tweede stek overneemt van Yazeed Al-Rahji (Mini). Halfweg verloor deze laatste dik tien minuten en zijn tweede plaats. Nani Roma is nu derde op 20'51. Hij wordt op de voet gevolgd door Przygonski en Colsoul die op 22'17 van de leider staan. Er is dus nog altijd een Belg in running voor het podium (al is de Dakar nog altijd niet halfweg). Yazeed Al-Rahji is nu vijfde op 24'59. Sébastien Loeb rukt terug op en is voorlopig zesde in de stand, weliswaar al op meer dan 50 minuten. Hij heeft negen seconden voorsprong op Cyril Despres (Mini Buggy).

Bij de motoren slaat Ricky Brabec (Honda) een dubbelslag. Hij pakt de leiding met een klinkende dagoverwinning, voor Matthias Walkner en Toby Price (beide KTM). Brabec heeft nu 2 minuten voorsprong op Pablo Quintanilla (Husqvarna) en ruim 4 minuten op Toby Price. De eerste zeven rijders zitten nog binnen de tien minuten.

Vrijdag staan de rijders nog eens 517 kilometers te wachten. Wedstrijdkilometers zijn dat! De uitslag van vandaag is niet van tel voor de startpositie morgen, want vrijdag vertrekt iedereen samen in een zogeheten massastart. Dan trekt de karavaan terug richting Arequipa waar iedereen een dagje rust geniet op zaterdag.

Resultaten onder voorbehoud: Situatie 20u30

Foto's: Dakar ASO, Mini Racing, Ten Brinke RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 10 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons