van der Horst

Nieuwe dagzege voor Loeb, Colsoul zakt weg

Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb heeft zondag zijn derde dagzege op zes proeven behaald in de Dakar Rally. Op leider Al-Attiyah kwam hij amper dichter, maar de Fransman zit wel op podiumkoers. Jakub Przygonski en Tom Colsoul behoren tot de verliezers van de dag.
Geen zachte overgang na de rustdag in Arequipa. De deelnemers moesten meteen dik 300 kilometer tegen de tijd racen. Op het programma vier zware duinzones, goed voor 75 procent zand op het parcours. Met nog vijf proeven te gaan is het voor veel deelnemers al aftellen en uitkijken naar de eindstreep in Lima. Voor veel anderen is het tijd om zich schrap te zetten voor een langgerekte eindsprint. Eerste doel: San Juan de Maracona halen zondagavond.

Sébastien Loeb (Peugeot) moest als dagwinnaar zaterdag opnieuw het parcours openen, maar de Fransman hield zich goed staande met enkel de lijnen van de motorrijders voor zich uit. Nasser Al-Attiyah (Toyota) kroop meteen in het spoor van de Fransman en zette Loeb dadelijk op achterstand.

Vroeg in de etappe waren er ook twee grote verliezers. Jakub Przygonski en Tom Colsoul (Mini) verloren meteen dik 20 minuten. Die achterstand zou doorheen de proef flink aandikken. Ze doen daarmee een slechte zaak in de strijd om het podium. Ook Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) kreeg opnieuw een flinke tik, want ook hij verloor in de openingsfase een 20-tal minuten. Hij leek die tijd deels terug te nemen, maar verloor in de eindfase alsnog kostbare minuten en eindigde op 18 minuten van de dagwinnaar.

Nasser Al-Attiyah moest op het einde nog zijn meerdere erkennen in Loeb die net iets sneller zijn weg vond richting de laatste Way Point. De Qatarees zou uiteindelijk 2'17 minuten verliezen op Loeb, maar doet met het verlies van Przygonski en Peterhansel uiteraard een gouden zaak. Carlos Sainz (Mini Buggy) knoopte na een moeilijke week aan met een dagpodium.

In de algemene stand leidt Al-Attiyah nog altijd. Loeb schuift op naar plaats twee op 37'43 minuten. Peterhansel is nu derde op 41 minuten. Nani Roma (Mini), die weerom een correcte proef reed, is vierde op drie kwartier.

Voor de Belgen lijkt het een moeilijke dag te worden. Stéphane Prévot en Philippe Gache (Geely) verliezen veel tijd, net zoals Peter Willemsen met Tom van Genugten (Iveco).

Bij de motoren sloeg Pablo Quintanilla (Husqvarna) een dubbelslag. Hij won de rit en gaat in de algemene stand voorbij Ricky Brabec (Honda). Toby Price (KTM) is nu derde. Het blijft wel spannend met vijf rijders binnen de elf minuten. Het is wel mogelijk dat Adrien Van Beveren (Yamaha), momenteel zesde in de stand, nog een bijgestelde tijd krijgt want hij stopte voor de gevallen Lorenzo Santolino. Hij heeft een achttal minuten stilgestaan.

Morgen wordt een lus getrokken rond San Juan de Maracona. Opnieuw gaat de kilometerteller ruim boven de 300 kilometer uitkomen. 

Foto: ASO DakarSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 13 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons