van der Horst

Etappe 8: Loeb met winst naar leiding

Sebastien Loeb - Peugeot DKR3008
Sebastien Loeb - Peugeot DKR3008
Sebastien Loeb heeft met een indrukwekkende dagwinst de leiding genomen van de 39ste Dakar. De Franse Peugeotrijder hield zijn teamgenoten Stéphane Peterhansel en Cyril Despres achter zich. Bij de terugkomst in Argentinië leidt Loeb nu met anderhalve minuut op Peterhansel
Dinsdag werd het tweede deel van de marathonetappe afgewerkt, en ook die werd nog eens in twee gesneden door het slechte weer. Er kon ook niet gebivakeerd worden in Salta door de regen, waardoor de organisatie op zoek moest naar andere een locatie voor de karavaan.

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Zoals verwacht probeerde Peterhansel nog een slag te slaan in de Boliviaanse duinenpartijen vooraleer de grens opnieuw werd overgestoken en het parcours een andere aanblik kreeg. De recordwinnaar kon evenwel Loeb niet losrijden die op zijn beurt genadeloos toesloeg op zijn terrein, de technische stroken tussen de Argentijnse canyons. Peterhansel beperkte de schade in het slot maar kon niet verhinderen dat Loeb de leiding in de rally overnam met een nieuwe dagwinst, zijn derde al in deze Dakar. Hij leidt nu met anderhalve minuut op Peterhansel. Cyril Despres werd derde en opnieuw een derde Peugeot op het virtuele podium. Hij volgt wel al op 17 minuten.

Toyota en vooral Nani Roma deed opnieuw een mindere zaak. De Spanjaard verloor ruim 14 minuten op de dagwinnaar en volgt dus al op ongeveer 25 minuten.

Bij de motoren was de dagwinst voor Joan Barreda Bort (Honda) die Matthias Walkner (KTM) en Sam Sunderland vooraf ging (KTM).  De Brit Sunderland deed alweer een gouden zaak en heeft nu 21 minuten over op Pablo Quintanilla (Husqvarna).

Woensdag moet er bijna 1.000 kilometer gereden worden waarvan ruim 400 tegen de klok. De duinen laat de karavaan stilaan achterwege, maar toch zullen de navigatoren een vette kluif hebben aan deze proef. Voor Peterhansel lijkt het de laatste kans om uit te pakken, want de slotdagen lijken een kolfje naar de hand van Loeb met proeven die voor hem vertrouwd zullen aandoen vanuit zijn WRC-periode.

Resultaten onder voorbehoud

Foto's: Willy Weyens.Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 10 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons