van der Horst

Riyad: Alles wat u moet weten in aanloop naar de E-Prix

2022 Diryah E-Prix II
2022 Diryah E-Prix II
De tweede stop van het Formule E kampioenschap vindt komend weekend plaats in Riyad. Het is meteen de eerste dubbele manche op de kalender. De Saoedische hoofdstad zet wederom in op Ad Diriyah, het oude stadsgedeelte dat tevens UNESCO werelderfgoed is. Na Mexico City wordt er reikhalzend uitgekeken naar de race in de nauwe straten in Riyad. Het debuut van de Gen3 wagens op het brede tracé in Mexico leek namelijk niet iedereen te kunnen bekoren.
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Hoewel de Diriyah E-Prix nog maar sinds 2018 op de kalender staat, zijn er tot nu toch al zeven races afgewerkt. Vooral voor Sam Bird en Nyck de Vries is het hun favoriete circuit, met elk twee overwinningen. De Vries is er niet meer bij, Bird wel. Ook Stoffel Vandoorne kende er al goede momenten, maar ook mindere. Denk maar aan vorig seizoen, waar de Rumbekenaar nog op kop lag, totdat hij de Attack Mode miste en zo zijn teamgenoot met de winst zag weglopen. Tijd om dat stapje hogerop te grijpen.

Start 2023 Mexico City E-Prix
Start 2023 Mexico City E-Prix
Al hoopt de modale fan wel dat het geen herhaling zal worden van de race in Mexico City. De eerste race van de nieuwe Gen3 was toch wat aan de saaie kant. Terwijl Jake Dennis (Avalanche Andretti) wegreed, zagen we nog wel een strijdende Lucas di Grassi (Mahindra), die zijn podiumplaats wou veiligstellen. Daarnaast is ook de nieuwe regel inzake de Attack Mode heel ingewikkeld te worden, waardoor het ook kansen lijkt weg te nemen. Nadelig voor het tracé in Saoedi-Arabië is dat er maar twee echte inhaalpunten zijn: de lange rechte lijn - waar tevens de start ook gegeven wordt - en de chicane net erna.

Net zoals andere jaren zullen de wedstrijden op vrijdag en zaterdag gehouden worden, al is de eerste vrije training wel op donderdag om 16:00 uur. Vrijdag wordt vrije training twee om 11:30 uur afgewerkt, terwijl de kwalificaties om 13:40 uur van start gaan. De race zelf begint om 18:03 uur. Zaterdag staat er maar één vrije training op de planning en volgt deze hetzelfde programma als vrijdag. Alle vrije trainingen worden uitgezonden op de kanalen van de organisatie zelf. Wie de kwalificaties live wil zien, zal moeten afstemmen op RTBF Auvio zowel op zaterdag als zondag. Voor de races zelf kan u ook afstemmen op Eurosport 1 op beide dagen.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1donderdag16:00 - 16:30 
Vrije Trainingen 2vrijdag11:30 - 12:00
Kwalificatiesvrijdag13:40 - 14:55
Diriyah e-Prix 1vrijdag18:03 - 19:00
Vrije Training 3zaterdag11:30 - 12:00
Kwalificatieszaterdag13:40 - 14:55
Diriyah e-Prix 2zaterdag18:03 - 19:00
Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 24 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Riyadh 1 en Riyadh 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons