van der Horst

Riyad: Oude rot Sébastien Buemi verslaat Jake Hughes voor pole

Sébastien Buemi - Envision Racing
Sébastien Buemi - Envision Racing
Bij de kwalificaties voor de Ad Diriyah E-Prix in Riyad kregen we toch een verrassing, want niemand minder dan Sébastien Buemi pakte de pole. Buemi stootte gemakkelijk door uit de groepskwalificaties om uiteindelijk in de duels de tegenstand steeds nipt te verslaan. Jake Hughes (McLaren) eindigde als tweede en dat in nog maar zijn tweede optreden in de Formule E, terwijl de tweede startrij bevolkt wordt door Sam Bird (Jaguar) en Dan Ticktum (NIO 333). Aan de andere kant van het spectrum maken beide teams voorzien van een DS-aandrijving zich toch zorgen gezien de behaalde resultaten.
  • Qvick Motors
De eerste groepsessie zorgde al direct voor het nodige drama, in eerste instantie voor Maserati MSG. Eerst verremde Maximilian Günther zich en vloog hij rechtdoor in de muur. Omdat de wagen moest worden weggehaald, werd de kwalificatiesessie stilgelegd. Het is nog maar de vraag of de Duitser straks überhaupt kan starten. Nadat het licht terug op groen sprong, kwam ook Edoardo Mortara in de penarie. De Zwitser verloor de controle over zijn wagen en gleed met zijn linker achterband tegen de muur. Mortara haalde weliswaar de pits maar start in de race net als Günther helemaal achteraan. Kopzorgen waren er ook voor DS Penske waar beide heren ook uit de boot vielen in groep B. Jean-Éric Vergne kwam niet verder  dan plaats zeven, Stoffel Vandoorne werd zelfs pas negende, waardoor de Rumbekenaar straks pas als zeventiende de race zal aanvatten.

Jake Hughes - Neom McLaren Formula E Team
Jake Hughes - Neom McLaren Formula E Team
Opvallend was dat drie teams hun beide piloten zagen doorstoten naar de duels met McLaren, Mahindra en Jaguar. Deze werden aangevuld door Ticktum en Buemi. Terwijl Ticktum en Hughes beide Mahindra's verschalkten, stootte Buemi voor het eerst door naar de halve finales en dat ten nadele van Mitch Evans. Bird van zijn kant was de betere van René Rast, al start de Duitser vanaf een vijfde plaats. Het duel tussen Ticktum en Huges was pittig; het leek er op dat de NIO 333 zou doorstoten, maar door een fout in de laatste bocht ging de McLaren rijder alsnog door. In het duel tussen Buemi en Bird stak de Zwitser er bovenuit en pakte zo zijn eerste pole sinds New York 2019.

Uitkijken of de kampioen van seizoen twee ook in de race weet te bevestigen. Vanaf 18:03 uur weten we meer.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 27 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons