van der Horst

Riyad: Pascal Wehrlein wint na huzarenstukje

Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein
De eerste wedstrijd van het weekend in Diriyah zit er op, en wat voor één werd het. Pascal Wehrlein (Porsche) vertrok vanaf de negende plaats, maar 39 ronden later mocht de Duitser op het hoogste schavot plaatsnemen. Tweede eindigde Jake Dennis (Avalanche Andretti), die ook een sterke race reed, nadat de kampioenschapsleider vanaf plaats elf gestart was. Sam Bird (Jaguar) vervolledigde het podium. Stoffel Vandoorne (DS Penkse) kon wel opschuiven in het klassement, maar eindigde net buiten de punten.
Start 2023 Diriyah E-Prix Race 1
Start 2023 Diriyah E-Prix Race 1
Bij de start behield polesitter Sébastien Buemi (Envision) de leiding maar al snel werd de wedstrijd even geneutraliseerd. In de eerste chicane was er immers een opstropping, waarbij António Félix da Costa (Porsche) zijn voorvleugel verloor. Al duurde de safety car periode maar één ronde. Achter Buemi duurde het niet lang vooraleer Bird Jake Hughes (McLaren) verschalkte en waarna de Jaguar-piloot de jacht inzette op de groene Envision. Lang duurde die strijd niet, want in de zevende ronde ging de Brit voorbij de Zwitser. Controleren voor Bird dacht men, maar dat was buiten twee renners uit de achterhoede gerekend.

Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Toen de activaties van de Attack Mode doorgevoerd werden in de top tien, kwam uit het niets Wehrlein mee aanklampen. Al snel werkte de Duitser zich op naar een tweede plaats en leek bij momenten precies veel sneller te rijden dan de rest. Wehrlein probeerde ronde na ronde voorbij Bird te geraken, totdat het hem lukte in de 30ste ronde. Maar ook dan was de wedstrijd nog niet voorbij, want ook Dennis kende een dijk van een race. Op het moment dat Wehrlein vocht om de leiding, haalde de winnaar van Mexico City snel de rest van het veld in, inclusief Bird. Daardoor kregen we nog in de laatste drie ronden een intens duel tussen beide Porsche aangedreven wagens, maar Wehrlein hield stand. Bird moest tevreden zijn met plaats drie, terwijl Buemi en René Rast (McLaren) de top vijf vervolledigen.

Vandoorne startte furieus in de eerste bochten om direct op te rukken van plaats zeventien naar veertien, maar vanaf dan viel zijn opmars stil. Uiteindelijk maakte de Rumbekenaar nog een aantal plaatsen goed, maar verder dan een elfde plaats, die hij in de laatste bochten nog kon verzekeren, kwam hij niet. In de tussenstand blijft Dennis nog wel voor Wehrlein, al is het maar met één schamel puntje. Buemi daarentegen volgt nu al op 21 punten. Maar het weekend is nog niet voorbij, want morgen doen ze dit nog eens allemaal over met een tweede wedstrijd van de Diriyah E-Prix.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 27 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons