van der Horst

Riyad: Twee op een rij voor Pascal Wehrlein

Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein mocht gisteren in Diriyah voor het eerst dit seizoen op het hoogste schavot plaats nemen, vandaag deed de Duitser dit vlotjes over. De Porsche-piloot nam al vroeg in de race de leiding en hield zonder problemen stand. Net zoals gisteren eindigde Jake Dennis (Avalanche Andretti) als tweede, terwijl René Rast (McLaren) nipt derde werd. Stoffel Vandoorne (DS Penske) daarentegen zag zijn kans op puntwinst verloren gaan in de laatste ronden, hij kwam als elfde over de lijn, maar werd na een straf pas als twintigste geklasseerd.
Start 2023 Diriyah E-Prix Race 2
Start 2023 Diriyah E-Prix Race 2
Bij de start nam Mitch Evans (Jaguar) de leiding voor Jake Hughes (McLaren), maar samen met Rast werd het voorin een strategisch steekspel met het gebruik van de Attack Mode. Iemand die het graag zag gebeuren was Wehrlein. De Duitser hield zich de eerste twaalf ronden koest, totdat de energiepercentages van alle piloten bekend geraakten. Daarbij was de Porsche-rijder twee procent beter af dan de drie heren voor hem en begon hij de tegenstand ronde na ronde op te rollen. Bij de start verloor Dennis een plekje, maar dat zou niet lang duren. Dennis gebruikte zijn vier minuten Attack Modeop en baande zich een weg naar voren, met Sam Bird (Jaguar) in zijn zog. Beide heren leken heel sterk en kwamen op een moment zelfs door als tweede en derde.

Maar een safety car-interventie nadat Nico Müller (ABT CUPRA) in de muur was gegaan aan de chicane maakte alles opnieuw mogelijk. Eens de wagens terug losgelaten, besloten Dennis en Bird hun Attack Mode te wapenen. Dennis bleef tweede, maar Bird verloor de derde plaats aan Rast. De Duitser moest nog een aantal ronden die positie vast houden en hield nipt stand. Ook voor de vijfde plaats werd het een dol einde. Hughes hield Evans af voor de vijfde plaats, maar in de laatste bocht was de energie op bij de Brit, waardoor de Nieuw-Zeelander hem op de lijn voorbij ging. Tot overmaat van ramp profiteerde ook Sébastien Buemi (Envision) ervan om de Jaguar zelfs nog naar plaats zeven te verwijzen.

Waar voor Vandoorne aanvankelijk punten leken weggelegd, eindigde de wedstrijd voor de Belg  in mineur. De Rumbekenaar viel terug naar de negende plek, waar hij het grootste deel van de race vertoefde. Halfweg de race bleek de radio niet meer te werken en twee ronden voor het afvlaggen liep het helemaal fout toen onze landgenoot net als vorig jaar zijn Attack Mode niet gewapend kreeg, twee plaatsen verloor enzo  buiten de top tien viel. Gezien hij twee minuten niet gewapend had, kreeg hij nadien nog een extra straf en werd hij pas als twintigste geklasseerd. In de tussenstand neemt Wehrlein voor zes punten de leiding van Dennis over. Buemi houdt stand als derde, maar het verschil met de Duitser is wel gegroeid tot 37 punten.

Foto's: Formule E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 28 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons