van der Horst

Riyadh: Edoardo Mortara wint achter de safety car

Edoardo Mortara en Lucas di Grassi
Edoardo Mortara en Lucas di Grassi
Vorig jaar moest Edoardo Mortara nog de tweede wedstrijd in Riyadh missen vanwege een zware crash, één jaar later staat de Venturi-piloot op het hoogste schavot. De Zwitser kon met hulp van teamgenoot Lucas Di Grassi aan de leiding komen en aangezien de wedstrijd achter de safety car eindigde, bleef Mortara zonder problemen voor Robin Frijns (Envision Racing) en di Grassi. Stoffel Vandoorne kon in de Mercedes-EQ naar een zevende plaats rijden, terwijl Nyck de Vries na een moeilijke race pas als tiende eindigde.
De Vries kon in de openingsfase zonder problemen de leiding vanaf de pole behouden, maar de race kwam pas echt op gang na twintig minuten. Door eerder de aanvalsmodus te wapenen geraakte di Grassi voorbij de Nederlander en een ronde later volgde ook Mortara zijn voorbeeld. Omdat de Zwitser een ronde langer zijn aanvalsmodus had ingeschakeld, liet de Braziliaan hem zonder problemen voor. Daarachter geraakte Frijns ook voorbij de Vries en op een twaalftal minuten van het einde stak hij ook di Grassi voorbij met een mooi inhaalmanoeuvre.

Daarna kreeg de man uit Maastricht geen kans meer op een aanval om de leiding. De reden hiervoor was een crash van Alexander Sims (Mahindra) in het bobslee-complex en omdat de opruimwerken niet voor het einde van de wedstrijd af waren, bleef de uitslag ongewijzigd. André Lotterer (Porsche) - die een betere avond kende - eindigde als vierde, terwijl Jake Dennis (Avalanche Andretti) de top 5 vervolledigt.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Voor Vandoorne was het een race waarin hij vooral van problemen bij de tegenstanders kon profiteren. Hij haalde ook teamgenoot Nyck de Vries in, die wegzakte in het klassement. De Nederlander was in aanraking gekomen met Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) en verloor prompt vijf plaatsen en bleef steken op een tiende plaats. De Rumbekenaar geraakte dan weer niet verder dan de zevende plaats door de tussenkomst van de safety car. 

In de tussenstand springt Mortara zo naar de leiding met vier punten voorsprong, terwijl Vandoorne - die ook het punt van de snelste ronde krijgt - vijf punten achter ligt. Het seizoen is natuurlijk nog lang en er kan nog veel gebeuren, te beginnen in Mexico over twee weken.

Foto's: Formula E - Mercedes-EQ Formula E TeamDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons