van der Horst

Riyadh: Nyck de Vries op pole na spannend duel, zesde startrij voor Stoffel Vandoorne

Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Mercedes mag zich voorlopig koning van de kwalificatieduels noemen, want na Stoffel Vandoorne gisteren is het vandaag de beurt aan Nyck de Vries om straks vanaf pole te starten. Terwijl de Nederlander zonder problemen voorbij Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) en Lucas di Grassi (ROKiT Venturi) kwam, was het toch maar nipt tegen zijn laatste tegenstander Edoardo Mortara (ROKiT Venturi). Daarnaast was er pech voor Stoffel Vandoorne, die tijdens de kwalificatiegroep uitgeschakeld werd en pas als twaalfde gaat starten.
  • Prospeed Competition
Zoals iedereen probeerde Vandoorne in de laatste minuut nog een snel rondje af te leggen, maar een fout in zowel de eerste bochten als bij de afdaling in het bobslee-complex, zorgden ervoor dat de Rumbekenaar zijn tijd niet verbeterde en niet kon doorstoten naar de duels en pas als zesde afgeklokt werd. Dat terwijl zijn teamgenoot en naaste tegenstander voor de titel, Nyck de Vries de snelste was in zijn groep. Hierdoor zal onze landgenoot vanavond vanaf een twaalfde plaats starten.

Op naar de duels en daar liep het mis tussen António Félix da Costa (DS Techeetah) en di Grassi. Achteraf bleek dat de Portugees het eerste groene licht compleet miste waardoor de Braziliaan verweesd moest wachten. Uiteindelijk werd da Costa zijn tijd nog geschrapt en kon di Grassi, samen met de Vries, Mortara en Robin Frijns (Envision Racing) doorstoten naar de halve finale. Daar overvleugelden de Vries en Mortara hun reeks. Tijdens de finale leek Mortara slecht gestart te zijn, waardoor de Vries de bovenhand kreeg, maar de Venturi-piloot vocht nog terug en aan de meet was het verschil maar vijf duizendsten van een seconde. Hierdoor pakt de kampioenschapsleider de pole en nog eens drie punten op Vandoorne, met de kans op nog verder uit te lopen vanavond.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons