van der Horst

Road America: Marc Goossens schenkt SRT Viper GTS-R eerste overwinning ondanks quasi lege brandstoftank

Marc Goossens en Dominik Farnbacher
Marc Goossens en Dominik Farnbacher
Marc Goossens en Dominik Farnbacher hebben op Road America de nieuwe SRT Viper GTS-R eindelijk zijn eerste overwinning geschonken. In een uitermate spannende slotfase toonde ‘The Goose’ nog maar eens dat hij nog niets van van zijn pluimen heeft verloren door betwistbaar het sterkste GT-veld ter wereld achter zich te laten. De algemene zege ging voor de vijfde opeenvolgende keer naar de Muscle Milk Pickett Racing HPD ARX-03a in handen van Lucas Luhr en Klaus Graf. Blikvanger in de klasse was echter de Deltawing LMP1 die dit weekend goed bij de pinken was en zelfs verscheidene malen aan de leiding reed. In (LM)P2 ging de overwinning naar de Level 5 Motorsport HPD ARX-03b van Simon Pagenaud en teambaas Scott Tucker.
Chevrolet Corvette C6 ZR1 #3
Chevrolet Corvette C6 ZR1 #3
In een wedstrijd die bol stond van actie en drama waren de meeste ogen zoals gewoonlijk weer gericht op de GT-klasse, waarin dit weekend de Vipers bijzonder goed uit de verf kwamen op het uitdagende Road America. Terwijl het de zusterwagen #93 was die in natte omstandigheden van op de pole mocht starten, duurde het niet lang of de #91 met Dominik Farnbacher achter het stuur kon voor het eerst even van de leiding proeven. Op de opdrogende piste liep de GTS-R #91 zelfs even wat carrosserieschade op, maar met de nodige meters ducktape kon de wagen zonder al te veel problemen zijn weg verder zetten. Vervolgens draaide de wedstrijd vooraan uit op een duel tussen Corvette en Viper, met Porsche en BMW op de loer kort daarachter. Marc Goossens kreeg uiteindelijk in zijn laatste stint de moeilijke opdracht mee om beide Corvette's te passeren voor de zege. Al snel werd echter duidelijk dat de Viper van onze landgenoot het moeilijk zou krijgen om de finish te halen zonder een last minute splash-and-dash.
 
Marc Goossens - SRT Viper GTS-R #91
Marc Goossens - SRT Viper GTS-R #91
‘The Goose’ leek zich daar in eerste instantie echter niets van aan te trekken en kon via knappe manoeuvres zowel de Corvette’s van Oliver Gavin (#4) als Antonio Garcia (#3) inhalen om zo te komen postvatten op de eerste plek. Met een quasi lege tank was er echter hulp van buitenaf nodig opdat de leiding ook daadwerkelijk kon worden omgezet in de overwinning. Dat gebeurde wanneer de safety car op goed 10 minuten van het einde zijn zoveelste opwachting maakte nadat een andere landgenoot, Jan Heylen, zijn JDX GTC Porsche in de muur parkeerde. De ene zijn dood is de ander zijn brood en dus kon Goossens achter de safety car op ‘fumes’ nog net de meet halen en zo Bill Riley en de SRT crew een oververdiende eerste zege te schenken met de nieuwe Viper GTS-R. Garcia (#3) en Gavin (#4) vervolledigden het podium voor de Paul Miller en Core Autosport Porsche’s. De Team RLL BMW’s konden minder goed mee op Road America en misten net dat laatste tikkeltje topsnelheid om voor de zege te kunnen strijden. De #55 van Maxime Martin en Bill Auberlen finishte uiteindelijk net voor hun collega’s in de #56 op de zevende plaats.

Stand in het kampioenschap bij de GT's (na 6 van de 10 races)


01. Oliver Gavin                     78p
01. Tommy Milner                  78
02. Dirk Muller                       73
03. Dominik Farnbacher          73
03. Marc Goossens              73
04. Antonio Garcia                 72
04. Jan Magnussen                72
05. Bill Auberlen                    54
05. Maxime Martin              54
06. John Edwards                  49
07. Marco Holzer                   42
07. Bryce Miller                     42
08. Jonathan Bomarito           37
08. Kuno Wittmer                  37
09. Joey hand                       32
10. Patrick Long                    32
10. Tom Kimber-Smith           32

Foto's: ALMS & SRT
 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in American Le Mans Series op maandag 12 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Road America.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons