van der Horst

Road To Le Mans: Nielsen Racing wint eerste race - Pech voor Belgen

Nielsen Racing - Duqueine M30-D08 Nissan
Nielsen Racing - Duqueine M30-D08 Nissan
Donderdagavond werd de eerste van twee races in het kader van de Road To Le Mans verreden en het waren Anthony Wells en Colin Noble die in de Nielsen Racing Ligier met de winst gingen lopen. De Britten kregen de leiding halfweg de race in hun schoot geworpen en hielden die met succes vast. Rory Penttinen en Logan Sargeant in de Iron Lynx Ferrari reden naar de overwinning in de GT3-klasse. Voor de Belgen leek de race goed te verlopen bij de start, maar alles liep nog mis wegens een zeer lange safety car periode.
  • Qvick Motors
Start 2021 Road To Le Mans Race 1
Start 2021 Road To Le Mans Race 1
Van bij de start was het eigenlijk een Belgisch onderonsje om de kop van de wedstrijd. Ugo de Wilde nam al snel met de Mühlner Motorsport Duqueine de leiding over van Jean Glorieux in de DKR Engineering Duqueine, terwijl Dino Lunardi zich in de Motorsport98 Ligier naar een derde plaats knokte. Alles zag er goed uit voor onze landgenoten totdat we een safety car op de baan kregen, vanwege er een bandenmuur gerepareerd moest worden aan de pitingang, diewel  zeer lang voor het veld reed. Het gevolg was dat de pits net openging wanneer de safety car passeerde en de top acht geen kans had om binnen te komen en daarom een extra ronde achter de safety car moest rijden om dan pas hun verplichte pitstop af te werken.

Op de koop toe kwam de groene vlag buiten op het moment dat de Wilde en co de pits opzochten en ze mochten dus een kruis maken over de winst. Hierdoor kwam ineens Noble op kop en de Brit breidde vandaar zijn voorsprong snel uit op de rest van het veld, waardoor hij uiteindelijk met zeven seconden voorsprong won voor de Rinaldi Racing Duqueine van Alexander Mattschull en Nicolas Varrone en tien seconden op de Cool Racing Ligier van Maurice Smith en Matt Bell. Het duo Glorieux/Laurents Hörr strandde op een negentiende plek in de klasse, terwijl een plaats verder we de Wilde/Moritz Kranz terugvonden. Eric De Doncker, die overnam van Lunardi, eindigde op plaats 22.

Ook in de GT3 kende onze enige landgenoot min of meer pech. Charles Weerts maakte een blitsstart met zijn Team WRT Audi door van een vijfde plaats naar de leiding in de GT3-klasse te rijden. Onze landgenoot had een mooie voorsprong bij elkaar gereden, maar zag deze eveneens teniet gedaan worden door de safety car. Wel geraakte hij direct in de pits om het stuur door te geven aan Jean-Denis Deletraz, maar vanaf daar liep het bergaf. In de pits werd hij al voorbij gestoken door de Oman Racing Aston Martin van Ahmad Al Harthy en Michael Dinan en eens de race op gang kwam viel de Zwitser terug naar de zevende plaats. Vooraan kon Al Harthy de leiding niet vasthouden en zag de Iron Lynx Ferrari van Penttinen en Sargeant voorbij rijden. De Omani zag nog op het einde Manuela Gostner en Dorianne Pin in de tweede Iron Lynx Ferrari dichtbij komen, maar had met vijf seconden voorsprong genoeg om de tweede plaats te claimen.

Toch is het nog geen tijd voor wanhoop voor onze landgenoten, want zaterdag vanaf 12:15 uur krijgen zij een tweede kans om toch winst te halen in Le Mans.

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in GT3 Le Mans Cup op donderdag 19 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons