van der Horst

Race of Champions: Twee wereldkampioenen aan de start in Barbados

Race of Champions in het Stade de France
Race of Champions in het Stade de France
Komend weekend vindt de 26ste editie plaats van de Race of Champions. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement ligt de locatie niet in Europa of Azië. Het ROC trekt namelijk naar Barbados, een onafhankelijk eiland in de Caribische zee. José María López (WTCC) en Petter Solberg (WRX) zijn de twee wereldkampioenen die aan de start komen. Grote afwezigen zijn Sebastian Vettel en, vanzelfsprekend, Michael Schumacher. Het Duitse duo won de afgelopen zes edities in de Nations' Cup.
Nog opvallend is dat er geen enkele piloot meedoet uit het WRC, het kampioenschap waar de ROC toch uit ontstond eind jaren 1980. Wie wel mee doen zijn de winnaar en de finalist van 2012, de meest recente editie, Romain Grosjean en Tom Kristensen. In 2013 werd de wedstrijd afgelast vanwege rellen in Thailand. Op zaterdag gaat het ROC van start met de ROC Caribbean, dit is een Caribische voorronde met deelnemers uit Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad and Tobago. De beste Barbadiaan en de beste uit de andere landen stoten door naar het uiteindelijk ROC op zondag. 

Vervolgens heeft de Nations' Cup plaats. Een ding staat nu al vast: voor het eerst sinds 2006 zal niet Duitsland winnen, Duitsland doet zelfs helemaal niet mee. De acht deelnemende teams komen in twee groepen terecht waarbij de beste twee van elke groep doorstoten naar de halve finales. In Groep A vinden
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
we Frankrijk, 'Nordic', 'Americas' en 'Young Stars'. Frankrijk wordt vertegenwoordigd door Lotus F1-piloot en winnaar van 2012 Romain Grosjean. Naast hem staat Esteban Ocon, de huidige Europese F3 kampioen en met zijn 18 jaar de jongste deelnemer. 'Nordic' staat voor een Deens/Noors duo met negenvoudig Le Mans-winnaar en 2013 wereldkampioen WEC Tom Kristensen, die dit jaar een punt achter zijn carrière zet, en Petter Solberg de allereerste wereldkampioen RallyCross. 'Americas' is dan weer verzonnen om een Amerikaan en een Argentijn te koppelen. Robby Gordon, voormalig NASCAR-piloot en de laatste jaren actief in de Dakar-rally, krijgt gezelschap van José María López, de sensationele WTCC-kampioen van dit jaar. 'Young Stars' tenslotte bestaat uit twee jonge rijders zijnde de kersverse GP2-kampioen Jolyon Palmer en Pascal Wehrlein uit de DTM. Voor het eerst sinds het ontstaan van de Nations' Cup in 1999 is Duitsland niet vertegenwoordigd maar er doet dan toch een Duitser mee in 'Young Stars'. 

Groep B kent opvallend oudere deelnemers dan Groep A. Australië wordt vertegenwoordigd door Mick
José Maria Lopez kampioen!
José Maria Lopez kampioen!
Doohan en Jamie Whincup. Beide rijders behoren tot de absolute top in hun domein. Doohan won tussen 1994 en 1998 vijf maal op rij de 500 cc-klasse in MotoGP terwijl Whincup in de laatste zeven jaar zes keer de titel won in de in Australië immens populaire V8 Supercars. David Coulthard (ex-F1 en DTM) en Sussie Wolff (huidig testpilote bij Williams F1) vertegenwoordigen Schotland terwijl Barbados twee lokale rallypiloten aan de start brengt waaronder kampioen Rhett Watson. De Verenigde Staten tenslotte gooien Kurt Busch en Ryan Hunter-Reay in de ring. Busch won de NASCAR Sprint Cup series in 2004 en Ryan Hunter-Reay won de Indy Car Series in 2012 alsook de Indy 500 dit jaar. 

Zondag heeft de individuele ROC plaats en die dag worden de rijders in vier groepen van vier geplaatst. De eerste twee van elke groep stoten door naar de kwart finales. De indeling van de groepen: 
Groep A: Grosjean, Whincup, Coutlhard en Doohan
Groep B: Solberg, Busch, Wolff, de beste Barbadiaan uit de voorronde van zaterdag
Groep C: Lopez, Gordon, de beste niet-Barbadiaan uit de voorronde, Ocon
Groep D: Kristensen, Hunter-Reay, Palmer, Werhlein.

Foto's: Race of Champions, RallycrossRX en Citroën RacingDit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Varia op vrijdag 12 december 2014.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons