van der Horst

Roeselare: Loix wint en pakt de Belgische titel

Freddy Loix - Ford Focus WRC
Freddy Loix - Ford Focus WRC
Het is een bewogen Omloop van Vlaanderen geworden met Loix als verwachte winnaar. Het was de eerste maal dat Loix wist te winnen in Roeselare. Hij verlaat West-Vlaanderen bovendien met een zesde overwinning op rij en de Belgische titel. Het is wel een bewogen wedstrijd geworden. Niet voor Loix die met de Ford Focus 08 WRC de snelste was op alle KP’s en deze wedstrijd won met 1min21sec op de Nederlander Dennis Kuipers in de Ford Fiësta RS WRC, een wagen van een nieuwere generatie. Vincent Verschueren werd knap derde in de VW Polo S2000 en won zodoende zijn Klasse. Hij haalde het van Melissa Debackere in de oude Toyota Celica en Jochen Claerhout in de Porsche 997 GT3. Op bijna negen minuten van winnaar Loix en zesde algemeen won Filip Pyck in zijn Mitsubishi Lancer EVO IX nipt het duel met Bert Coene in de EVO X voor de zege in groep N. Iets verderop en negende algemeen eindigt een schitterende De Cecco met de Peugeot 208 R2 en hij won zijn Klasse voor de Ford Fiesta R2 van Timo Van der Marel en de Skoda Fabia R2 van Matthias Boon.
  • St. Paul
Uitvallers waren er bij de vleet en ook twee KP’s moesten worden geannuleerd. De eerste reeds op vrijdagavond nadat Davy Vanneste na de brand in Ieper opnieuw pech had en tegen een paal knalde. Hij reed een knappe vijfde chrono tijdens de openingsproef, maar verder kwam de piloot van de ex Cracco-Peugeot 207 S2000 niet. Na de crash werd de KP geannuleerd. Op zaterdagmorgen kwam de rally ook niet echt goed op gang. De tweede KP van zaterdag werd geannuleerd wegens te weinig baancommissarissen. Ook werd de wedstrijd ontsierd door toeschouwers die zich niet aan de regels van de veiligheid hielden.

Hermen Kobus was de man van de wedstrijd. Hij ging met zijn Ford Fiësta S2000 de strijd aan met de snellere WRC-wagens. De Nederlander had zich in een mooie derde positie genesteld na Loix en Kuipers tot op een jump een aandrijfas brak en de onfortuinlijke Nederlander naar de kant moest.

Andere uitvallers die een rol van betekenis speelden vooraan of in de Klasse waren ondermeer Patrick Snijers die uit de wedstrijd werd genomen toen hij een tijdscontrole mistte. Snijers lag met de nagelnieuwe Porsche 997 GT3 op dat moment derde algemeen.

Bert Cornelis vernielde zijn Subaru Impreza na een contact met een paal. Andy Lefevere moest zijn Mitsubishi naar de kant sturen met twee lekke banden terwijl de Nederlandse allesrijder Versluis met zijn Ford Fiësta RS WRC in de gracht ging liggen. Andere kleppers zoals Van Parijs (Porsche 996 GT3), Langenakens (Mitsubishi Lancer), Geusens (Citroën C2 R2), Brown (Fiësta R2) en Cracco junior (Peugeot 208 R2) haalden het einde van de rally niet.

Foto: Racing Intl Photography  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons