van der Horst

Roeselare: Nabeschouwing Ford Fiesta SportTrophy

Voor de eerste keer sinds vele jaren moeten we niet wachten tot de laatste manche van het kampioenschap om de naam van de winnaar van de Ford Fiesta SportTrophy te kennen. Met zijn vierde overwinning van het seizoen veroverde Timo Van der Marel in Roeselare de titel in de populairste promotieformule die georganiseerd wordt in het Kampioenschap van België Rally.

Met de ervaring die hij op heeft gedaan in de WRC Academy in het Wereldkampioenschap Rally, wist Timo Van der Marel perfect dat de eerste proeven van deze Omloop van Vlaanderen op vrijdagavond een serieuze valstrik zouden zijn. De jonge Nederlander, genavigeerd door de charmante Rebecca Smart, maakte zich geen zorgen over de eerste snelste tijd van Adrian Fernémont, die na de eerste twee proeven als leider terugkeerde naar Roeselare.

"Wat een genot om met een wagen te rijden die me vertrouwen geeft. Dat was niet het geval met mijn vorige R2," lachte Adrian, die zijn comeback in de Trophy maakte in Roeselare. "Ik ben blij dat ik mijn snelheid en mijn handigheid nog niet kwijt ben. Nu moet ik proberen vooraan te blijven..."
Zaterdagochtend opende Timo de aanval met de snelste tijd bij de Fiesta's R2, waarmee hij de leiding in de Trophy nam. Die eerste proef zaterdagochtend werd een tegenvaller voor Thibault Radoux. "Ik sneed iets te diep aan de koord en de velg raakte een muurtje dat verborgen zat onder het gras, maar dat ik wel opgemerkt had tijdens de verkenningen. De voortrein stond open. Ik had geluk dat de tweede proef geannuleerd werd," vertelde de tweede in het kampioenschap die nog altijd jaagt op zijn eerste overwinning van het seizoen.

Achter Adrian Fernémont, die tweede bleef, werd fel gestreden voor de derde podiumplaats. Thibault Radoux vond het goede ritme en naderde op Arnaud Dedouaire, die een klein foutje maakte: "We gingen rond en raakten met de neus een muurtje. Maar, we hadden geluk dat we een elektriciteitspaal konden ontwijken... We willen op het podium finishen!"

Thibault Radoux, die in Roeselare samen met Jean-François Elst reed, tevens zijn navigator in de Zwitserse Trophy, bleef oprukken en kwam steeds dichter bij Adrian Fernémont. De tweede en laatste passage op de Zoning leverde hem echter geen geluk op: "Ik wilde de 9 seconden achterstand op Adrian goed maken. Ik ging voluit in de aanval. Helaas raakte ik een volle waterton, waarbij de radiator beschadigd werd. We hebben voor de volgende proef water bij moeten vullen, maar de motor liep warm en we moesten opgeven. Een proef voor de finish. Onze kansen in het kampioenschap zijn verkeken."

Ondanks enige onduidelijkheid over het klassement in de tweede helft van de wedstrijd, behaalde Timo van der Marel een dik verdiende overwinning. Bovendien won hij ook het Junior-klassement en strandde hij op amper enkele seconden van de overwinning in R2. "Ik werd op een proef geblokkeerd door een andere deelnemer die van de baan was gegaan en het duurde enige tijd voor mijn tijd gecorrigeerd was. Maar, ik heb me nooit druk gemaakt," lachte de winnaar van de Ford Fiesta SportTrophy 2013. "Dit is een perfect jaar. Ik heb me sinds het begin van het jaar al enorm geamuseerd in de Trophy."

Achter de jonge Nederlander en zijn Australische copilote, vierden Adrian Fernémont en Samuel Maillen hun tweede plaats: "Het einde van de wedstrijd was razend spannend! Ik ben natuurlijk erg blij over mijn terugkeer in de Trophy. Ik zal aan de start komen van de East Belgian. Als het zo goed gaat als vandaag, dan komt de Condroz ook nog op mijn programma."
In extremis eindigden Arnaud Dedouaire en Grégory Antoine op de verhoopte derde plaats. "Dit resultaat is een mooie bekroning voor ons werk, want we moesten een nieuwe wagen bouwen nadat onze vorig Fiesta in Ieper werd vernield door de piloot die hem gehuurd had. We zijn bijzonder tevreden," vertelde Arnaud.

Guillaume De Ridder behaalde zijn eerste punten van het seizoen. Hij reed een verstandige wedstrijd en werd vierde in de Trophy. Daarmee deed hij beter dan Ferdi Perneel, die buiten de Trophy reed. De punten van de vijfde plaats gingen, op ruime achterstand, naar Geoffrey Vander Schelden, die niet teveel spijt had van het feit dat hij uiteindelijk met de R2-versie van de Fiesta moest starten: "De Fiesta R200 was nog niet helemaal klaar en op deze manier kon ik nog eens genieten van de ambiance in de promotieformule. Helaas verloor ik verschillende minuten door een lekke band..."
Wim Carton, zesde, had meer geluk dan Jamie Brown, die zaterdagochtend al vroeg van de baan ging. Tom Van Rompuy reed lek op de Zoning. De piloot die voor de start nog gedeeld derde stond in het kampioenschap had problemen met de krik, waardoor hij buiten tijd binnen kwam. Door die opgave moest ook hij definitief de duimen leggen in de titelstrijd tegenover Timo van der Marel. Omdat vijf van de zes resultaten weerhouden worden en een overwinning 20 punten oplevert, is Thibault Radoux mathematisch ook uitgeteld voor de titel. Zij opgaves in de Rally van Wallonië en de Omloop van Vlaanderen waren er teveel aan.

Afspraak binnen drie weken in St-Vith, waar de deelnemers aan de Belgische Ford Fiesta SportTrophy het gezelschap krijgen van de teams van de Zwitserse Ford Racing Trophy!
 
Klassement (officieus):
1. T. Van der Marel (NL) 80 ptn; 2. W. Carton 43; 3. T. Radoux 36; 4. A. Dedouaire 32; 5. L. Sougnez & T. Van Rompuy 30; 7. K. Van Deijne 28; 8. S. Droxler (CH) 23; 9. J. Wagemans 21; 10. J. Brown (GB) 20; 11. J. Serderidis 19; 12. A. Fernémont 18; 13. G. De Ridder 15; 14. H. Bouillon, E. De Corte & G. Vander Schelden 14; 17. L. Seminara & J. Goffings 13; 19. N. Vanherzele 11; 20. M. Vandenberghe 7; etc.
 
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 10 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons