van der Horst

Roeslare ontvangt internationaal startveld - Wie stopt Freddy Loix?

Loix-Miclotte -Ford Focus WRC
Loix-Miclotte -Ford Focus WRC
Vanavond start met de Omloop van Vlaanderen de op twee na laatste rally van het seizoen. Na een zwoele zomer is het weer tijd voor het serieuze werk. Dit weekend staat in Roeselare de zesde manche van het BFO Belgian Rally Championship op het programma. Topfavoriet is natuurlijk Freddy Loix die dit seizoen nog niet verslagen werd in het Belgisch kampioenschap, maar de concurrentie staat te popelen om hem een eerste keer te verslaan. Loix staat met vijf overwinningen op rij met het maximale puntentotaal voor Debackere en Verschueren.
Die concurrentie is internationaal getint, te beginnen met de twee Ford Fiesta RS WRC's uit Nederland. Dennis Kuipers bewees in de Rally van Wallonië dat hij in het Wereldkampioenschap flinke progressie heeft gemaakt. De tweede Fiesta WRC wordt bestuurd door Peter Versluis, die amper zijn tweede rally zal rijden, maar die op circuit en in Dakar voldoende ervaring heeft opgedaan om de pk's te temmen. Van Bert Cornelis verwachten we in eigen streek een mooi resultaat met zijn Subaru Impreza WRC S5. Cornelis wordt de eerste referentie voor de twee Britten die met een recentere Subaru uitpakken: Robert Swann (Subaru Impreza WRC S11) en Peter Lloyd (Subaru Impreza WRC S14).

Zeker de helft van de WRC-piloten zullen in hun spiegels moeten kijken voor de snelle Super 2000's en R4's, met de Peugeot Davy Vanneste, de ongelukkige held van de Rally van Ieper, de VW van Vincent Verschueren en de snelle Ford van Hermen Kobus, maar ook de Mitsubishi Lancer EvoX R4 van Andy Lefevere, de lokale specialist. Melissa Debackere zal in laatste instantie aantreden in een Toyota Celica en rijdt ditmaal dus niet in S2000 met de Peugeot. de motor ging deze week naar de Filistijnen, waardoor Melissa met de Celica in dezelde klasse uitkomt als Loix. Voor de West-Vlaamse amazone zal het dan ook moeilijker zijn om veel punten te scoren dan als ze zou aantreden in de S2000. 

Jourdan Serderidis zorgt voor een primeur. Hij presenteert de nieuwe Ford Fiesta R5, een wagen die bestemd is om de fakkel over te nemen van de WRC's in de toekomst. Nog twee primeurs zijn de gloednieuwe Porsche 997 GT3 van Patrick Snijers en de Ford Fiesta R200 van Geoffrey Vander Schelden, een 200 pk sterke versie van de Fiesta R2.
Met zijn Porsche vervoegt Patrick Snijers een spectaculair groepje snelle 911's, aangevoerd door referentie Tim Van Parijs en verder Jochen Claerhout en Yves Bruneel. Terwijl Filip Pyck zijn titelkansen in Klasse 3 verder zal verdedigen, kiezen Jonas Langenakens en Tuur Vanden Abeele voor een Gr.A-versie van de Lancer.

Bij de voortrekkers zijn Xavier Baugnet, Cédric De Cecco (Peugeot 208 R2), Geoffrey Vander Schelden (Ford Fiesta R200) en Ronny Foxius (Citroën DS3 R3) de ideale referenties voor de Juniors die opnieuw voor spektakel zullen zorgen op elke klassementsproef.

Foto: Racing international Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op vrijdag 6 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons