van der Horst

Roger Dorchy overleden

Roger Dorchy/Claude Haldi - WM P88 Peugeot
Roger Dorchy/Claude Haldi - WM P88 Peugeot
Op 26 juli overleed Roger Dorchy. Hij was zeker niet de bekendste Franse autopiloot, maar tot nu is hij nog steeds diegene die de hoogste maximum snelheid ooit haalde tijdens de 24 uren van Le Mans. In 1988 haalde hij op het rechte stuk van Hunaudières een snelheid van 405 km/u aan het stuur van een WM P88. Het is twijfelachtig dat dit record ook gebroken wordt na de invoering van de chicanes op het rechte stuk van Hunaudières.
Geruchten zeggen dat zijn snelheid zelfs nog iets hoger lag, maar Peugeot dat de motor leverde voor de WM wagens, stond er op om het getal 405 te laten noteren omdat dit ook de type aanduiding was van één van hun wagens. Roger Dorchy nam dertien maal deel aan de 24 uren van Le Mans, waarvan tien met een WM, de drie overige reed hij met een Porsche Carrera RS. Zijn eerste deelname dateert van 1974, zijn laatste van 1989. Zijn beste resultaat in de etmaalrace was een vierde plaats in 1980 met een WM P79/80 Peugeot samen met Guy Fréquelin.

Foto: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op donderdag 27 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons