van der Horst

Roma, Coma & Karginov al dan niet verdiende winnaars van Dakar 2014

Roma - Mini
Roma - Mini
De Dakar 2014 is achter de rug en er heerst een wrange nasmaak. Enerzijds waren er de spijtige ongevallen die het leven kostten aan twee journalisten en onze landgenoot Eric Palente en anderzijds waren er de stalorders van X-Raid en Mini die ons onthielden van een spannende eindspurt tussen de Spanjaard Roma die nu zijn tweede Dakar zege boekt versus de 11-voudige winnaar, Peterhansel die een zware inhaalrace achter de rug heeft en een quasi zekere zege uit handen moest geven.
Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Twee dagen geleden kwamen teamorders van X-Raid en Mini dat de Spanjaard Roma en de Fransman Peterhansel hun posities moesten houden tot aan de meet. Was men bang dat een rechtstreekse confrontatie zou leiden tot het uitvallen van een van de wagens? We denken het niet, want in dat geval zou Mini alsnog met de overwinning gaan lopen. Andere denkpistes zijn dat het voor Mini interessanter is dat een Spanjaard met de overwinning gaat lopen of dat Mini als eerste in de geschiedenis drie identieke wagens op het podium wil. Wat het ook mag zijn; ondanks de zware inspanningen van het merk om met 11 wagens aan de start te komen, is het nooit fijn om de snelste man van de wedstrijd te degraderen naar de tweede plaats.

In de voorlaatste rit van gisteren reed leider Roma lek en werd in de virtuele tussenstand voorbij gestoken door Peterhansel. Roma wist de meervoudige winnaar die achter hem was gestart opnieuw bij te benen, maar bleef in zijn spoor en maakte geen gewag om er voorbij te gaan, tot 500 meter van de meet. Gevolg was dat Peterhansel de nieuwe leider werd en we hoopten op een beetje gerechtigheid. Maar gezien het feit dat Roma de stelling van Peterhansel niet aanviel was het beste bewijs dat hij en niemand anders vandaag de zege in de Dakar zou pakken, en zo geschiedde.

Mini is dus met drie wagens op het podium, vier binnen de top vijf, zeven binnen de top tien en negen binnen de top 12 de primus tijdens deze editie. Daarbij staan alle ingeschreven Mini’s van X Raid aan de finish. Ere dus wie ere toekomt, al zijn we het niet volledig eens met de werkwijze inzake de algemene overwinning. Dit doet ons terug denken aan de tijd dat Jean Todt met Vatanen en Ickx toste om de winnaar aan te duiden in de toenmalige Peugeot. Ickx moest dan uiteindelijk de overwinning aan Vatanen laten.

De Villiers - Toyota
De Villiers - Toyota
De laatste ritwinst ging wel naar de Toyota van de Villiers die uiteindelijk vierde algemeen werd. In totaal kregen we met Sousa (1), Peterhansel (4), Roma (2), Sainz (2), Al-Attiyah (2), Terranova (1) en De Villiers (1) zeven verschillende winnaars voor vier verschillende constructeurs waarbij Mini de kroon spant met 9 zeges op 13 etappes. Met Sousa, Peterhansel, Roma, Sainz, Peterhansel en opnieuw Roma kregen we zes positiewissels aan de leiding, terwijl Peterhansel de man van de wedstrijd was met een inhaalrace op Roma die begin op de vijfde etappe en eindigde gisteren toen hij opnieuw de leiding pakte.

Coma
Coma
Bij de motoren zag het er dagenlang naar uit de we met Coma, Barreda en Villadoms drie Spanjaarden op het algemene podium zouden krijgen, tot Barreda gisteren zijn Honda over de meet moest duwen en verhuisde naar de 7de plaats. De Fransman Pain kon zodoende de laagste podiumtrede pakken en blijft grote favoriet Despres voor die na een uur straftijd niet meer in het verhaal voor kwam. Met Barreda (6), Sunderland (1), Coma (2, Duclos (1) en Despres (3) kregen we bij de motoren vijf verschillende winnaars voor vier verschillende merken en met KTM als uiteindelijke winnaar.

Gerard De Rooy
Gerard De Rooy
Bij de trucks opnieuw geen Belgische overwinning van Colsoul als navigator van Gerard de Rooy. De Iveco mannen waren reeds in winnende positie vanaf de tweede etappe, maar eergisteren verloren ze 16 minuten op de Russische Kamikaze Karginov en moesten de laatste twee dagen achtervolgen. De mannen uit de Lage Landen moesten op twee dagen een gat van een kleine acht minuten dicht rijden. De Rooy deed wat hij kon en won gisteren de voorlaatste etappe, maar de Russische Kamaz van Karginov moest amper een halve minuut inleveren. Vandaag was er tenslotte de eindsprint waarin de Tsjech Loprais met onze landgenoot Serge Bruynkens hun tweede etappe winst boekten met de Tatra voor De Rooy die Karginov een kleine vier minuten aansmeerde. Uiteindelijk bleek dit te weinig en won de Rus met drie minuten de strijd van De Rooy die de zilveren plak pakt. De andere Russische Kamaz van Nikolaev werd derde op anderhalf uur. Vier Kamaz’ met een totale Russische bemanning bezetten de top vijf. Eindwinnaar Karginov ontsnapte wel ternauwernood aan een zware tijdstraf toen hij blijkbaar buiten het bivak een illegale sevice deed.

Foto's: Willy Weyens - Dakar.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zaterdag 18 januari 2014.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons