van der Horst

Rome: Felipe Drugovich beste rookie, Pascal Wehrlein beste in eerste vrije training

Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Het was een drukke vrijdag in Rome voor de Formule E. Normaliter staat er gewoonlijk maar één enkele sessie gepland, ditmaal waren het er twee. In de namiddag werden de rookies losgelaten op het Circuit Citadino dell'EUR, waar Felipe Drugovich als snelste uitkwam voor Maserati. Bij de vaste namen in de vooravond was het dan weer Pascal Wehrlein die met Porsche de snelste tijd op de tabellen zette. Al viel er toen al het nodige drama te bespeuren in de Eeuwige stad.
Te beginnen bij de rookietesten. Net zoals in Kaapstad kampten de Mahindra-aangedreven wagens weer met problemen. Het ging zelfs zo ver dat tijdens de rookietesten noch Mahindra noch ABT Cupra meer dan één ronde over de baan konden rijden. De overige teams kenden geen problemen en we kregen Drugovich bovenaan de tabellen. De Braziliaan zette in zijn laatste ronde de snelste tijd neer voor Sheldon van der Linde (Jaguar) en Luca Ghiotto (Nissan) met respectievelijk drie en vier tienden verschil. Charlie Eastwood (NEOM McLaren) en nieuwkomer Yann Erlacher (DS Penske) vervolledigden de top vijf.

En dan begon het echte werk voor iedereen, hetzij voor sommigen met een valse start. ABT Cupra en Mahindra kwamen amper buiten tijdens de vrije training en waren dan ook niet vooraan in de rangen te bespeuren. Maar ook Jake Dennis (Avalanche Andretti) kende een valse start. Ook bij de leider in de tussenstand werd er zwaar gesleuteld aan zijn wagen, waardoor hij pas op een drietal minuten voor het einde pas buitenkwam. Hierdoor ligt hij wat achter op zijn naaste concurrenten, zoals Wehrlein. De Duitser zette in de laatste minuten de snelste tijd op de tabellen neer voor Sam Bird (Jaguar) en Edoardo Mortara (Maserati).

Sébastien Buemi (Envision Racing) en Mitch Evans (Jaguar) maakten de top vijf compleet, wat betekent dat er drie van de vier Jaguar-aangedreven wagens zich bovenaan bevonden. Al was Evans niet goed gezind op Roberto Merhi (Mahindra). Deze laatste hinderde de Kiwi in de slotfase van de training, waarbij Evans met de nodige gebaren liet zien hoe hij dacht over deze actie. Stoffel Vandoorne (DS Penske) was ook wel geregeld vooraan te vinden, maar tijdens zijn laatste ronde schoof de Rumbekenaar lichtjes weg in de laatste sector, waardoor hij zijn tijd niet kon verbeteren en zo pas als elfde geklasseerd werd. Morgenvroeg om 8:10 uur gaat de volgende sessie van start.

Foto: Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 14 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 1.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons