van der Horst

Rome: Jaguar scoort een 1-2 in chaotische kwalificaties

Sam Bird en Mitch Evans
Sam Bird en Mitch Evans
Terwijl we al geregeld chaotische kwalificaties kregen dit seizoen in de Formule E, was het ook in Rome niet anders. Al werd het wel een speciale sessie voor Jaguar, want beide heren van het team konden doorstoten naar de finale waar Mitch Evans de pole bemachtigde tegenover teamgenoot Sam Bird. Dat terwijl deze laatste zelfs pas zeker was van een plaats in de duels net voor de start ervan. Stoffel Vandoorne (DS Penske) mistte deze duels wel op een haar na en start vanaf een zesde startrij.
De eerste groepsessie was weer eentje om duimen en vingers bij af te likken. Pascal Wehrlein (Porsche) probeerde een andere manier om door te stoten naar de duels en dat leek te lukken. Dat was totdat de rest hem volgde en hij buiten de top vier viel. Dit met dank aan Sascha Fenestraz (Nissan), Bird, Jake Dennis (Avalanche Andretti) en Maximilian Günther (Maserati). Al was er wel een beetje controverse, gezien Sergio Sette Câmara (NIO 333) in bocht vier een spin maakte en waardoor een gele vlag naar buiten kwam. Sommigen verbeterden uiteindelijk nog hun tijd, waardoor de Duitser zich toch vragen stelde. Die kreeg eerst gelijk en promoveerde zo naar de duels, ten nadele van Bird en Vandoorne. Dit was een zoveelste zware slag voor de Rumbekenaar, gezien hij tijdens de openingsfase de bandenmuur raakte en zijn voorvleugel beschadigde. Maar net voor de duels werden beide heren hun tijden terug gegeven, waardoor Wehrlein toch uit de boot viel en Vandoorne op de zesde startrij mag starten.

Ook de nodige drama in de tweede groepskwalificatie. Daar werd de sessie vroegtijdig afgevlagd nadat Jake Hughes (McLaren) zwaar crashte op de heuvel die naar bocht zeven leid. Met nog achttien seconden op de klok besloot de wedstrijdleiding de sessie niet te hervatten, waardoor Evans, Sébastien Buemi (Envision Racing), Hughes en René Rast (McLaren) zouden doorstoten. Maar gezien Hughes de aansteker was voor deze rode vlag, werd zijn snelste tijd geschrapt en mocht Edoardo Mortara (Maserati) een plaatsje opschuiven. Pechvogel hier was Nick Cassidy (Envision Racing). De grootste uitdager van Dennis strandde hiermee op een vijfde plek en gaat dus straks een zware taak voor zich krijgen om niet weg te vallen vooraan.

Bird mocht als eerste opdraven tegenover Dennis en de hele hetze of hij door mocht of niet sloeg de Jaguar-piloot niet uit zijn lood. Integendeel, want Bird overvleugelde zijn landgenoot en stootte door richting de halve finale. Eveneens was er een stevige uithaal van Fenestraz, die met veel voorsprong won van Günther. Het duel tussen Rast en Buemi was dan weer close, waarbij de Zwitser eerst kostbare tijd verloor maar toch in de laatste sector het laken naar zich toe trok. Tot slot versloeg Evans met gemak Mortara. Bird bleef in form, want ook in de halve finale versloeg hij toch met gemak een sterke Fenestraz. Dat terwijl een fout van Buemi ditmaal wel fataal was tegenover Evans. Hiermee kregen we een duel tussen beide Jaguar's, waarbij de Kiwi de pole bemachtigde na een - al dan niet bewuste - fout van Bird.

Hiermee is de toon gezet in de Italiaanse hoofdstad. En met dit als voorsmaakje kunnen we wel het nodige vuurwerk verwachten om 15:03 uur tijdens de race.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 15 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 1.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons