van der Horst

Rome: Jake Dennis van start tot finish richting winst - titelconcurrenten crashen met elkaar

Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis leverde een unicum in de straten van Rome. De Brit mocht met zijn Avalanche Andretti vanaf pole starten, leidde elke ronde en won met gemak de tweede manche van dit weekend en zijn tweede race van het seizoen. Opvallend was de crash tussen titelconcurrenten Nick Cassidy (Envision Racing) en Mitch Evans (Jaguar), waarmee Dennis een gouden zaak doet in het klassement. Ook was het een gevecht om plek twee, waarbij Norman Nato (Nissan) het haalde van Sam Bird (Jaguar). Stoffel Vandoorne (DS Penske) reed een sterke race en eindigde op plaats acht.
Dennis kon bij de start de leiding behouden, terwijl achter hem Nato voor Cassidy geraakte. Ook de Jaguars konden goed aansluiten met Evans en Bird. Nato kon wel maar één ronde van de tweede plek genieten, want zowel Cassidy als Evans gleden voorbij de Fransman. Het was vooral Cassidy die Dennis onder druk zette, maar eens men aan bocht zeven kwam liep het allemaal mis. Terwijl Cassidy een inhaalpoging probeerde op Dennis, kon Evans niet op tijd reageren. Hierdoor vloog de Jaguar over de Envision Racing. Beide heren kwamen ongedeeerd uit de crash maar Evans zocht wel de pits op en het team repareerde de wagen, maar enkele ronden later moest hij de handdoek in de ring gooien. Cassidy bleef in de race, maar moest terugvechten vanaf een zeventiende plek.

Eens de safety car een ronde later terug binnen kwam bleef Dennis de leiding behouden voor Nato, Bird, Dan Ticktum (NIO 333) en Edoardo Mortara (Maserati). Nato probeerde ook een aanval op de Avalanche Andretti, maar dat mislukte. Het gevolg was dat de voorvleugel daarbij beschadigde en daarmee voor de rest van de race zou rond rijden. Vanaf dan zouden de attack modes het verschil maken. Dennis en Nato besloten gelijktijdig deze te nemen en terwijl de Brit aan de leiding bleef, viel de Fransman terug naar plaats drie achter Bird. Dat was het startschot voor een nieuwe concurrent die de leiding wilde overnemen. Bird zette enorm veel druk op Dennis, maar die laatste kraakte niet. Het liep overigens mis voor de enige Jaguar nog in het veld, gezien Bird bij zijn eerste attack achter de Maserati van Maximilian Günther terecht kwam. 

Bird gooide alles in de strijd, zeker gezien hij meer overschot had qua percentage batterij. Dat terwijl Dennis het slim speelde en Nato gebruikte als opstopper. Uiteindelijk bleef de top drie ongewijzigd. Mortara eindigde als vierde, terwijl Sébastien Buemi de meubelen redde voor Envision Racing met een vijfde plek. Stoffel Vandoorne moest vanaf plaats achttien starten, maar door de tumult tijdens de crash tussen Evans en Cassidy klom hij op naar plaats veertien. Van daaruit nam hij snel zijn beide attack modes en kon zo één voor één de heren voor zich oprollen, resulterend in een achtste plaats aan fde finish. 

In de stand krijgen we wel een drastische wijziging. Gezien Evans niet scoorde en Cassidy pas als veertiende over de meet kwam, doet Dennis een gouden zaak. In de stand heeft de Brit nu 24 punten voorsprong op Cassidy en 44 punten op Evans. Pascal Wehrlein (Porsche), vandaag als zevende geëindigd, heeft nog een waterkansje op de titel, maar met 49 punten achterstand lijkt de Duitser uitgeteld. Envision Racing houdt wel de leiding in het teamklassement, met veertien punten op Porsche en Jaguar op 25 tellen. Nu rest er alleen nog Londen, waar eind deze maand twee races zullen beslissen wie de opvolger van Stoffel Vandoorne wordt.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 16 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons