van der Horst

Rome: Jake Dennis verslaat Nick Cassidy nipt voor pole

Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Rome en Formule E blijft toch een speciaal iets. Zo ook weer in de kwalificaties, waar de top twee in het klassement, Nick Cassidy en Jake Dennis, het uitvochten voor pole. Daar was het de Brit in de Avalanche Andretti die de Nieuw-Zeelander van Envision Racing achter zich hield en zo ook drie punten terug dichter kruipt in de tussenstand. Dat terwijl Mitch Evans (Jaguar) op de tweede startrij mag plaatsnemen, waarmee de titelstrijd deze namiddag nog eens een twist kan krijgen. Voor Stoffel Vandoorne (DS Penske) wordt het starten van een negende startrij als achttiende.
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
In de eerste groep was het meest noemenswaardige feit dat Sascha Fenestraz (Nissan) niet deelnam. De batterijproblemen die opdoemden tijdens de vrije training bleven aanhouden en zelfs een batterijwissel moest doorgevoerd worden. Voor de rest was er de strijd om de snelste tijd. Die werd geopend door Cassidy, en hij hield lang stand. Ondertussen kwamen er veel namen voorbij in de top vier, maar het was Sam Bird (Jaguar) die de snelste tijd in de groep realiseerde. Cassidy bleef tweede, terwijl Dan Ticktum (NIO 333) zich nog er tussen kon wurmen. Tot slot hield Evans net stand om voor een tweede keer dit weekend deel te nemen aan de duels. Voor Vandoorne was het weer niet de kwalificaties waar hij op mikte. De Rumbekenaar kon zijn tijd niet verbeteren in het ultieme moment en eindigde daardoor pas als negende. Hiermee start onze landgenoot pas vanaf een achttiende plek.

In de tweede groep gingen de tijden al vrij snel naar beneden. Dennis was direct bovenaan te vinden na de eerste helft van de kwalificaties en kon zijn tijd zelfs zonder problemen verbeteren. Ook Sébastien Buemi (Envision Racing) was outstanding, terwijl Norman Nato (Nissan) en Maximilian Günther (Maserati) de top vier vervolledigden. Al kregen we een gelijkaardige situatie zoals gisteren in de eerste groep. Ditmaal was het Jake Hughes (McLaren) die de uitloopstrook van bocht zeven gebruikte, waardoor de gele vlag uitkwam. Günther verbeterde zijn tijd en mocht doorgaan naar de duels. Wie zich echt zorgen moet maken om zijn titelkansen is Pascal Wehrlein (Porsche). De Duitser kende weer een teleurstellende kwalificatie en start straks pas vanaf een achtste startrij.

Nick Cassidy - Envision Racing
Nick Cassidy - Envision Racing
In de kwartfinales maakte Cassidy korte metten met Ticktum en kregen we een herhaling van de finale van gisteren met de Jaguar-piloten. Ook nu haalde Evans het van Bird, die wederom het teamspelletje speelde. De strijd tussen Nato en Buemi liep al snel af nadat de Zwitser de muur raakte in bocht zeven en zo de Fransman een vrijgeleide kreeg naar de halve finale. Tot slot stootte Dennis met gemak door tegenover Günther. Een verrassing van formaat kregen we tussen Evans en Cassidy, waar de kampioenschapsleider de polesitter van gisteren er uit kegelde. Ook het duel tussen Dennis en Nato was er eentje die begon op het scherpst van de snee, maar toch maakte de Brit komaf met de Fransman. Hierdoor moest de top twee in het kampioenschap het tegen elkaar opnemen en daar haalde Dennis het met een verschil van + 0.071 sec. Maar vooral: hij pakt drie punten terug op Cassidy, waardoor het verschil weer twee punten is tussen beide rijders.

Met weer een kwalificatiesessie van formaat is het nu aftellen naar de race om 15:03 uur.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 16 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 2.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons