van der Horst

Rome: Jean-Éric Vergne wint na chaotisch raceeinde

Jean-Éric Vergne
Jean-Éric Vergne
Jean-Éric Vergne kwam als winnaar uit de bus na de Rome e-Prix, de derde manche reeds van het huidige seizoen van de Formule E. De Fransman was praktisch heel de wedstrijd in gevecht met Lucas di Grassi, maar door pech van de Braziliaan en een safety car-periode verzekerde de DS Techeetah-piloot zijn eerste winst van het seizoen. Nog een primeur was dat Sam Bird en Mitch Evans een dubbel podium voor Jaguar scoorden. Iemand die wel pech had, was Stoffel Vandoorne, die na een contact bij de start moest terugvechten van een positie buiten de top tien tot de Rumbekenaar zijn wedstrijd in rook zag opgaan na een crash.
  • VR Racing
Stoffel Vandoorne na het incident met André Lotterer
Stoffel Vandoorne na het incident met André Lotterer
Na een start achter de safety car werd Vandoorne, vertrokken van op de pole, al direct opgejaagd door André Lotterer (Porsche), maar een aantal bochten verder liep het fout voor de Mercedes-piloot, nadat beide wagens elkaar raakten. Terwijl Vandoorne nog kon uitwijken, reed Lotterer in de muur. Hierdoor vielen beide rijders terug naar het midden van het veld. Met beide heren vooraan weg, kreeg Oliver Rowland (Nissan e.Dams) de leiding in zijn schoot geworpen, al was het maar voor een korte tijd, want de Brit kreeg een drive through penalty door teveel gebruik van energie, waardoor Rowland compleet uitgeschakeld was voor een goed resultaat.

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Vooraan waren het vooral Lucas di Grassi (Audi) en Vergne die de beste indruk gaven, met in hun zog Nyck de Vries (Mercedes) en Robin Frijns (Envision Virgin). Daarbij kwamen ook nog eens beide Jaguars van Bird en Evans mee vooraan postvatten, terwijl Vandoorne zich terug een weg naar voren knokte. Het steekspel bleef doorgaan tot in het laatste kwart van de wedstrijd, waar di Grassi een beslissend inhaalmanoeuvre inzette dat hem naar de overwinning moest leiden. Helaas stak zijn aandrijfas daar een stokje voor bij het oprijden van de heuvel en viel hij als een steen terug in het klassement. Op dat moment kwam Vandoorne aangereden en doordat hij de Audi moest ontwijken, reed de Rumbekenaar over een bult op de weg, waardoor hij de controle over zijn wagen verloor. De Vries zag het gebeuren, kon zijn teamgenoot niet ontwijken en reed op Vandoorne in, waardoor beide wagens uiteindelijk moesten opgeven.

Gezien er te weinig tijd was eindigde de race zoals ze begon, achter de safety car, maar ditmaal met Vergne achter zich als winnaar. Voor de Fransman een revanche na een dramatisch weekend in Saoedi-Arabië en ook na zijn ongeval in de ochtend in zijn nieuwe DS E-Tense FE21.

Met deze uitslag neemt Bird nu de leiding over in het klassement. Nu hebben de heren een paar uur rust want morgenvroeg om 7 uur moeten zij terug paraat staan voor de volgende vrije training.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 10 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons