van der Horst

Rome: Nick Cassidy heeft eerste pole beet na spannende kwalificatiesessie

Nick Cassidy
Nick Cassidy
Met een natte, maar steeds meer opdrogende baan kan je een speciale kwalificatiesessie krijgen. Dit was het geval in de e-Prix in Rome. Debutant Nick Cassidy pakte daardoor de pole voor deze middag. De Envision Virgin Racing bleef hiermee debutant Norman Nato (Venturi) voor, die overigens de snelste tijd tijdens de reguliere kwalificaties had. Ook Stoffel Vandoorne geraakte in de Superpole en zal als vierde starten, terwijl de top zes in het klassement minder geluk had.
Het werd een zware kwalficatiesessie voor de eerste groep gezien zij de slechtste condities hadden. Dat bleek al wanneer Jean-Éric Vergne (DS Techeetah), die gisteren nog vierde eindigde in de Superpole, al vijf seconden moest toegeven op Sam Bird (Jaguar) en uiteindelijk bijna negen seconden van Nato eindigde. Wanneer de regen stopte, wisten de teams dat de laatste groepen de beste kans hadden op Superpole. Vandoorne reed ook een degelijke tijd, maar eens de laatste rijders voorbij de finish passeerden, viel hij net uit de boot voor Superpole. Toch werd de Rumbekenaar opgevist nadat André Lotterer (Porsche), op dat moment tweede, bestraft werd omdat hij teveel energie gebruikte en zijn ronde geschrapt werd.

Stoffel Vandoorne en Pascal Wehrlein
Stoffel Vandoorne en Pascal Wehrlein
Hierdoor mocht Vandoorne openen en wat leek op een slechte uitgangspositie, zeker na een foutje dat hij maakte in bocht veertien. Terwijl Pascal Wehrlein (Porsche) over hem sprong, konden Alexander Sims (Mahindra) en Maximilian Günther (BMW) niet hetzelfde doen. Toch stond er geen maat op zowel Cassidy als Nato, waar vooral de Envision Virgin-rijder een solide indruk gaf met de pole tot gevolg. Dat terwijl Nato een klein foutje maakte en zo drie tienden te kort kwam. Hiermee hebben we voor het eerst sinds de allereerste race twee debutanten op de eerste rij.

Met de kampioenschapsleiders pas in de tweede helft van de tabellen, kunnen we misschien na vandaag weer een paar nieuwe namen vooraan zien. Of krijgen we hetzelfde verhaal van gisteren, waar we ondermeer een Sam Bird zagen die met precisie door het veld laveerde? We zullen het straks ondervinden! De race start om 13.04 uur.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 11 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 2.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons