van der Horst

Rome: Pole voor Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
De kwalificaties voor de eerste race in Rome zitten er op en het is onze landgenoot Stoffel Vandoorne (Mercedes) die de snelste tijd op de tabellen zette. De Rumbekenaar haalde dankzij zijn gunstige kwalificatiegroep de derde plaats in de reguliere sessie en toonde daarna, net zoals eerder op de dag, zijn snelheid in de Superpole. Vandoorne krijgt op de eerste rij André Lotterer (Porsche) naast zich, terwijl Oliver Rowland (Nissan) en Lucas di Grassi (Audi) vanaf de tweede rij vertrekken.
Nog voor de sessie begon kregen we al te horen dat Oliver Turvey (NIO) niet mocht starten. Door de crash die hij eerder op de dag veroorzaakte, besloten de stewards dat hij vanaf de pits moet starten straks, de pits die een halve ronde van de start verwijderd is. Daarenboven kreeg hij ook nog eens zes strafpunten op zijn licentie. Nog een pechvogel was Edoardo Mortara (Venturi) waar er een probleem ontdekt werd op zijn wagen op het moment dat hij zich moest kwalificeren. Het team kon het wel oplossen, maar hij zette geen tijd neer waardoor hij achteraan zal starten.

Oliver Rowland - Nissan e.Dams
Oliver Rowland - Nissan e.Dams
Zoals verwacht eindigde de top zes buiten de plaatsen die een ticket geven voor de Superpole, al was het nipt. Zo zal kampioenschapsleider Nyck de Vries (Mercedes) als zevende starten, terwijl de Jaguar-piloten Sam Bird en Mitch Evans op respectievelijk plaatsen tien en elf eindigden. Vooraan in de kwalificatie was het Rowland die de snelste was, voor Lotterer en Vandoorne.

De Rumbekenaar zette in de superpole een goede tijd neer waar Lotterer als eerste niet over geraakte. Alles leek er op dat hij de pole nog zou verliezen aan Rowland, totdat de Brit eerst schade opliep aan de stuurkolom in bocht twaalf en dan nog eens de laatste bocht mistte waardoor de Nissan e.Dams schade opliep rechtsachter met een derde plaats tot gevolg, naast di Grassi. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) en Maximilian Günther (BMW) zullen straks om 16 uur als vijfde en zesde starten.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 10 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 1.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons