van der Horst

Rome: Stoffel Vandoorne pakt sportieve revanche

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Nadat gisteren alles misliep tijdens de race, verliep zondag alles perfect voor Stoffel Vandoorne in Rome, tijdens de vierde e-Prix van het seizoen. De Rumbekenaar pakte de leiding en dankzij een aantal goede strategische zetten en een tikkeltje geluk hield zijn Mercedes het vooraan vol en won hij voor de Mahindra van Alexander Sims en de Porsche van Pascal Wehrlein. Dat terwijl polesitter Nick Cassidy (Envision Virgin) en ook kampioenschapsleider Sam Bird (Jaguar) een slechte dag kenden.
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
De start werd weer gegeven achter de safety car en eens deze van de piste verdween, kwam Cassidy goed weg. Helaas bleef het bij twee bochten voor de Nieuw-Zeelander, want in bocht drie blokkeerden zijn remmen en spinde hij. Gelukkig was er een uitloopstrook en bleven zware gevolgen uit. De Kiwi probeerde zich wel terug op te werken richting de top vijf, maar ook dat liep mis nadat hij een tik kreeg van Oliver Rowland (Nissan e.Dams), die daarvoor ook een penalty kreeg. Hierdoor erfde Norman Nato (Venturi) de leiding, al moest hij deze snel afstaan aan Wehrlein en later moest hij ook Vandoorne voorbij laten. De Rumbekenaar passeerde iets later Wehrlein en kon iets later nog profiteren van een full course yellow na een crash van Lucas di Grassi (Audi).

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Vanaf dat moment controleerde Vandoorne de race perfect, terwijl achter hem een stevig gevecht plaatsvond om de overige podiumplaatsen. Toch werd zijn greep op de race afgebroken wanneer op acht minuten van het einde René Rast (Audi) crashte in de eerste bocht en de safety car op de piste verscheen. Hoewel de safety car de race vertraagde, was er toch nog genoeg tijd om één ronde aan racesnelheid af te leggen. Ook daar kon Vandoorne wegrijden van de rest van het veld, met dank aan zijn Fanboost, en kon zo zonder problemen zijn verdiende overwinning vastleggen. Sims eindigde voor Nato, maar gezien de Fransman zijn maximale energievoorraad overschreed, kreeg Wehrlein de derde plaats toebedeeld. Edoardo Mortara (Venturi) en Maximilian Günther (BMW) vervolledigden de top vijf.

Terwijl Vandoorne met de winst ging lopen, eindigde de race voor Bird en Nyck de Vries (Mercedes) - respectievelijk eerste en derde in de tussenstand - in de laatste ronde nadat zij elkaar raakten en de handdoek in de ring moesten gooien. Gezien Robin Frijns (Envision Virgin) en ook Mitch Evans (Jaguar) niet genoeg punten konden scoren, blijft de Brit nog steeds aan de leiding. Nu hebben de heren twee weken rust voor de volgende race, die voor het eerst plaatsvindt in Valencia.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 11 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome 2.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons