van der Horst

Rome: Tweede seizoensoverwinning voor Sam Bird na incidentrijke race

Podium Rome E-Prix
Podium Rome E-Prix
Met de e.Prix van Rome zijn we begonnen aan het Europese luik van het formule E seizoen. De Italiaanse hoofdstad, die voor de eerste keer het Formule E-kampioenschap ontving, mocht de aftrap geven. En de Romeinen kregen waar voor hun geld. Terwijl Felix Rosenqvist (Mahindra) op weg leek naar de overwinning, moest de Zweed opgeven en was het Sam Bird (DS Virgin) die als allereerste in Rome zegevierde. Achter de Brit leek ook Mitch Evans (Jaguar) op weg naar het podium, maar uiteindelijk waren het Lucas di Grassi (Audi Sport ABT) en André Lotterer (Techeetah) die het podium inpalmden. Daniel Abt (Audi Sport ABT) en Jean-Eric Vergne (Techeetah) vervolledigden de top vijf.
Felix Rosenqvist - Mahindra Racing
Felix Rosenqvist - Mahindra Racing
Van bij de start stond er geen maat op Felix Rosenqvist. Samen met Sam Bird bouwde Rosenqvist een voorsprong uit van 7 seconden op de rest van het veld en zou deze voorsprong kunnen vasthouden tot aan de pitstops. Daar achter verloor Sébastien Buemi (Renault e.dams) zijn vijfde plek aan Oliver Turvey (NIO) maar zou deze toch weer terug pakken nog voor de pitstops. En wederom werden de pitstops strategisch aangepakt. Terwijl Rosenqvist en Bird als eersten de pits in gingen, bleven Evans, Lotterer en Di Grassi een ronde langer buiten. Hier kon Buemi, die samen met de leiders de pits indook, van profiteren om op te rukken naar een derde plaats. Juist na de pitstops kregen we de opgave van Alex Lynn (DS Virgin) en omdat hij zijn wagen op een gevaarlijke plek parkeerde, kregen we een full course yellow. Op dat moment lag Rosenqvist twee seconden voor op Bird.

Sam Bird - DS Virgin Racing
Sam Bird - DS Virgin Racing
Na de full course yellow zag Rosenqvist zijn voorsprong op Bird slinken. De Zweed bleef duwen maar doordat hij iets hard de kerbs raakte waardoor zijn ophanging links achteraan brak, moest hij op 13 ronden van het einde opgeven en kreeg zo Sam Bird de leiding cadeau. Achter de Brit was het Evans die aanklampte, maar beiden kregen gauw het gezelschap van een oprukkende Lucas di Grassi. De Braziliaan, die eerst Lotterer nog voorbij stak, haalde Buemi in nadat hij beroep kon doen op de FanBoost. Evans probeerde de leiding over te nemen van Bird, maar door een mislukt inhaalmanoeuvre moest hij zich daarna verdedigen tegen di Grassi. Dit hield de Nieuw-Zeelander niet vol en op drie ronden van het einde moest hij de Braziliaan voor laten gaan. Uiteindelijk kwamen Lotterer en Daniel Abt aansluiten bij Evans. Doordat Evans geen energie meer had in de laatste ronde, moest hij beide tegenstanders voor laten gaan en zag zijn podiumplaats in rook opgaan. De Nieuw-Zeelander eindigde op een negende plaats. Di Grassi probeerde Bird nog in te halen, maar kwam net te laat.

Met deze overwinning gooit Sam Bird zich weer in de strijd om het kampioenschap. Jean-Eric Vergne, die overigens op een vijfde plek eindigde, blijft leider met 119 punten maar ziet Sam Bird tot op 18 punten naderen met nog vijf races te gaan. Opvallendste stijger van de dag was Jérôme d’Ambrosio. Na van op plek zestien gestart te zijn en nadat hij zelfs terugviel tot de voorlaatste plaats, kon de Belg rekenen op een uitgekiende strategie. D’Ambrosio hield het twee ronden langer vol met zijn batterij dan de leiders en kon dankzij de full course yellow terug inpikken op een elfde plaats. Van daaruit bleef hij maar opklimmen met een mooie zevende plaats als eindresultaat. De volgende race op het programma is gepland over twee weken, waar Parijs voor een derde keer gastheer mag zijn voor het kampioenschap.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome (Italië).
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons