van der Horst

Rosberg pakt pole in spectaculaire kwalificatie – Hamilton alweer achteraan

f776f0db40cce154f0c7f0423019b79dd7a3bbce.jpg
Nico Rosberg start morgen in zijn Mercedes vanop de pole in de Grote Prijs van Hongarije. In een incidentrijke sessie ging de Duitser zijn landgenoot Sebastian Vettel en Valtteri Bottas vooraf. Zowel Lewis Hamilton als Kimi Raikkonen overleefden Q1 niet.
Nadat het eerder de vrije trainingen domineerde was Mercedes met Lewis Hamilton voorop torenhoog favoriet voor de pole. Kort nadat Pastor Maldonado al vroeg in Q1 zijn Lotus-Renault aan de kant moest zetten zonder een snelle tijd te lukken, onderging Lewis Hamilton wat later het zelfde lot. Na remproblemen in Hockenheim diende deze keer een motorbrand geblust te worden. Het zit de Brit niet mee de laatste tijd en hij zal opnieuw een inhaalrace moeten rijden, geen sinecure op de bochtige en smalle Hungaroring. Nico Rosberg reed aanvankelijk de snelste tijd voor de beide Red Bull Racing-wagens maar helemaal op het einde van de sessie lukte Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Renault) onverwacht opvallend de beste chrono. Jules Bianchi in zijn bescheiden Marussia-Ferrari duikt in de slotseconden nog onder de tijd van Kimi Raikkonen (die rustig in de pit bleef wachten op Q2) en plaatste zich voor het 2de deel van de kwalificatie ten koste van de oud-wereldkampioen! Ook voor de beide  Caterham-Renault-tijders zit de kwalificatie er op.
 
Niets opvallends te melden in Q2 met Rosberg het snelst voor de beide Red Bulls. Uitgeschakeld zijn vanzelfsprekend Bianchi, Grosjean (Lotus-Renault), beide rijders van Sauber-Ferrari, Perez (Force India-Mercedes) en Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault) die in de laatste bocht van zijn laatste ronde een foutje maakte. Jammer voor de Rus want de Toro Rosso draait goed op dit circuit.
 
Vlak voor aanvang van Q3 begon het plots te regenen waardoor alle rijders meteen op slicks buiten reden. Duidelijk niet zonder risico  want het was al veel te nat voor banden zonder profiel. Rosberg miste als eerste de eerste bocht en kon nog net de bandenmuur ontwijken. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) achter hem kon dat niet en knalde hard de muur in. De Deen was in orde maar de sessie werd afgebroken nadat ook Jenson Button (McLaren-Mercedes) en Fernando Alonso (Ferrari) van de baan waren gegaan. Na een korte pauze reden meteen alle wagens terug de baan op voor verschillende snelle ronden na elkaar. Het was ondertussen gestopt met regenen en iedereen koos weer voor slicks. Met een steeds droger wordende piste dook de ene na de andere rijder onder de snelste tijd in een spannend slot. Even leek Sebastian Vettel en Red Bull een eerste pole van het seizoen te pakken maar uiteindelijk was het toch maar weer Nico Rosberg die dus maximaal profiteert van de pech bij zijn teamgenoot. Bottas is eens te meer een indrukwekkende derde. Ricciardo, Alonso en Massa maken de top zes vol.

Foto: Daimler AG



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons