van der Horst

Ruben Maes aan het woord: “Alles kan, niets moet”

Enzo Ide - Ruben Maes
Enzo Ide - Ruben Maes
Het is de laatste tijd een beetje stil rond Ruben Maes. De Porsche dealer uit Ingelmunster en trouwe partner van www.autosport.be heeft zijn interesse wat verlegd, maar komend seizoen zien we hem in ieder geval terug aan het werk op verschillende fronten.
  • Dreamdrive
Ruben Maes - Subaru WRC
Ruben Maes - Subaru WRC
Ruben Maes is nooit helemaal weg geweest. Na jarenlang het mooie weer te hebben gemaakt op circuit met tal van wagens en met als hoogtepunt een overwinning in de 24 Hours of Zolder, 20 jaar na de zege van vader Rudy, ging hij in 2010 en 2011 vooral historic rally rijden met ondermeer een Ford Escort en een Porsche 911. Vorig seizoen zagen we hem aan het werk met een Subaru WRC in rallysprint, met de Ligier van Erik Qvick in een manche van de Special Open Trophy in Snetterton (snelste chrono) en met de Porsche van Patrick Lamster in de BRCC tijdens het voorprogramma van de 24 Hours of Spa. Verder kwam de 30-jarige West Vlaming ook aan de start in regularity rally en startte ondermeer in Tour de Belgique, ING Ardenne Road, de Zoute Grand Prix en National Classic Tour. Alles behalve een kalm seizoen dus, maar wel in de schaduw van de meer bekende disciplines.

Maes - winst in 24H Zolder
Maes - winst in 24H Zolder
Maes startte 15 jaar geleden in de VW Fun Cup, werd kampioen en won tweemaal de 25 Hours VW Fun Cup. Hij werd via verschillende omwegen, waaronder ondermeer de New Procar (Opel Astra Silhoutte), Zolder Touring Cup (Porsche), Belcar (VW Bora TDI break, Porsche biturbo), Belgian GT Championship (Porsche), Dunlop Endurance Cup (Porsche), enz, een van de snelste en meest gerespecteerde Belgische omlooppiloten.

Ruben Maes: Porsche 911 - Belgian Historic Rally
Ruben Maes: Porsche 911 - Belgian Historic Rally
Ruben Maes: “Ik ben niet uitgekeken op circuit en zal meer dan waarschijnlijk enkele wedstrijden rijden binnen de BRCC samen met Enzo Ide in een Audi R8 LMS ultra van Phoenix Racing. Ik kijk er naar uit en het is opnieuw een uitdaging. Maar los daarvan gaat mijn liefde momenteel uit naar historische wagens. Zo ga ik opnieuw verschillende regularity rally’s rijden voor historische wagens. Half april gaan we met een Porsche 911 van 1983 op stap tijdens de Rally Costa Brava Historic. Nadien volgen nog de ING Ardenne Road in Spa en de Tour de Belgique met een Porsche 911T uit 1968. Met diezelfde wagen wordt ook de National Classic Tour afgewerkt, waarin ook mijn vader zal aanwezig zijn met een Porsche 356C uit 1964. Een prachtige rally die via Toscane, San Remo en Monaco eindigt in Saint Tropez. En met de 356C zal ik ook starten in de Knokke Grand Prix. En dit allemaal met copiloot Filip Deplancke die het leeuwenaandeel van het werk op zich neemt, want een goede uitslag in regularity staat of valt met de prestatie van de copiloot die een zeer cruciale rol speelt”.

Is na 15 jaar autosport en enkele jaren karting de honger naar competitie dan gestild bij de familie Maes?

Ruben Maes
Ruben Maes
Ruben: “Neen, zeker niet. Maar ik wil andere ervaringen opdoen. De wedstrijden samen met copain Enzo Ide in de BRCC met de Audi gaan we zo professioneel mogelijk aanpakken. We komen om te winnen, maar een gans seizoen rijden legt veel druk terwijl ik met een GT niets meer hoef te bewijzen. Enzo is momenteel zeer goed bezig en het is voor hem enkele jaren geleden allemaal begonnen samen met mij. Het zou heel tof zijn als we nog eens samen enkele wedstrijden kunnen betwisten. Verder wil ik voor zover het mogelijk is zoveel mogelijk autosportdisciplines doen voor ik de helm definitief aan de haak hang. Momenteel heeft regularity de voorkeur en we gaan begin volgend seizoen de Monte Carlo Historic rijden met een Porsche 916/6. Filip doet het schitterend als co en we waren ook nieuwsgierig aanwezig tijdens de laatste editie van de Monte Carlo Historic. We willen ons optimaal voorbereiden”.

Ruben Maes - Porsche biturbo
Ruben Maes - Porsche biturbo
“Maar ik wil mijn horizonten nog verder verruimen. Naast al die jaren op circuit heb ik eens kunnen proeven van een Subaru WRC in rallysprint en een Porsche 911 in het Belgian Historic Rally. En naast het regularity zal ik zeker nog eens opduiken in rallycross en ook de Dakar rally raid staat op mijn verlanglijstje. We zijn misschien wel een beetje uit de schijnwerpers verdwenen, maar we zijn nog steeds zeer actief bezig in de autosport. We trachten autosport te combineren onze drukke beroepsbezigheden als West Vlaamse Porsche dealer. Geen druk meer op de ketel, en alles kan maar niets moet. Maar de prestatiedrang is nog steeds aanwezig. Als we iets doen, willen we steeds winnen en trachten ons zo goed mogelijk voor te bereiden” besluit Ruben Maes.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Varia op donderdag 4 april 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons