van der Horst

Ruben Maes en Filip Deplancke aan de leiding in Rallye Monte Carlo Historique

Ruben Maes - Filip Deplancke - Porsche 914/6
Ruben Maes - Filip Deplancke - Porsche 914/6
Na de pech van vorig jaar, waarbij de Porsche 914/6 van RS Motors reeds voor problemen zorgde in de aanloopfase van de wedstrijd, was het duo Ruben Maes – Filip Deplancke uit op revanche. Het is een bijzonder spannende editie van de Rallye Monte Carlo Historique, waarin op één dag van het einde het West-Vlaamse duo aan de leiding ligt en uiteraard hoopt om op dinsdagavond laat als eerste over het podium te rijden in Monaco.
Zoals de traditie het wil startten niet minder dan 301 wagens vanuit Glasgow, Kopenhagen, Turijn, Reims en Barcelona om te verzamelen in Monaco op 31 januari en zich voor te bereiden op de eerste KP. Onder hen ondermeer drievoudig winnaar José Lareppe, Jean Ragnotti, Raymond Durand, Daniël Elena, Christian Chambord, om maar enkele kleppers op te noemen.

Ruben Maes en Filip Deplancke hebben veel voorbereidend werk in deze wedstrijd gestoken en dat loont. Ook inzake bandenkeuze werden ze door het VR Racing van Tom Van Rompuy en Enzo De Winter uitstekend bevoorraad en konden ze nu de handschoen opnemen na hun technische tegenslag van vorig jaar.

José Lareppe kon zijn overwinning van vorig jaar niet overdoen, hij ging reeds vroeg in de wedstrijd van de baan. Deze editie wordt vooral gekenmerkt door enorm veel sneeuw en ijs, waardoor het zeer moeilijk is om de opgelegde gemiddelde snelheden te benaderen.

Tijdens de openingsdag ging het duo Maes-Deplancke goed mee met de kopgroep, maar het was pas op zondagnamiddag tijdens de vierde en vijfde Kp over besneeuwde cols dat Maes en Deplancke in de aanval gingen. Ze klommen op en sloten zondagavond af in tweede stelling op 114 punten of 11,4 seconden van de VW Golf van de Italiaan Zanchi.  Het Franse vedetten duo Durand/Chol volgde in een Opel Kadett GT/E op 7,4 seconden van de Belgen.

Op maandag werden vier proeven verreden op sneeuw en meteen gingen Maes en Deplancke opnieuw in de aanval. Ze pakten na de eerste KP de leiding over, maar de Italianen vochten terug en pakten op hun beurt de leiding na de tweede KP. Maar het was tenslotte het Porsche duo dat de voorlaatste dag afsloot aan de leiding met een voorsprong van respectievelijk 13,4 sec. en 16,9 sec. op de Italianen en de Fransen. Een uitstekende uitgangspositie voor het team rond RS Motors uit Ingelmunster, maar Ruben Maes wil vooral het vel van de beer niet te vroeg verkopen.

Ruben Maes: “De Monte Carlo Historique is niet te onderschatten. Er moet in de sneeuw en op het ijs keihard worden gereden om de vooropgestelde gemiddelden zo dicht mogelijk te benaderen. Op dinsdag tijdens de slotdag moeten nog vijf zware etappes worden afgewerkt. Drie overdag en twee 's avonds waaronder een passage over de Turini of de nacht van de lange messen. Onze voorsprong is verre van geruststellend en onze naaste achtervolgers barsten van ervaring. We gaan er uiteraard alles aan doen om de overwinning in de wacht te slepen, maar het wordt zeer moeilijk. Eén foutje of een schuivertje kan het verschil maken tussen winst en verlies. En consolideren kunnen we niet, want we voelen de hete adem van de concurrentie in onze nek. Ik verwacht zeker nog een offensief van Durand en Zanchi.”

Filip Deplancke: “We hebben bergen werk verzet en deze wedstrijd zeer goed voorbereid en verkend enkele weken voor de start van de wedstrijd. We waren niet ideaal gestart, maar nadien hebben we het verschil kunnen maken en zijn terug opgeklommen naar de kop van het klassement. We waren gekomen voor een plaats binnen de top 10 met een podium als een bijna utopische droom. We staan nu aan de leiding en dat is op zijn minst verrassend te noemen. We maakten geen enkele fout, deden enkele keren een perfecte bandenkeuze en Ruben liet het beste van zijn kunnen zien. Ook de Porsche 914/6 leent zich perfect voor dit werk met een centraal ingebouwde zescilinder en veel koppel. Ik hoop dat we op dinsdag nacht als eerste over het podium mogen rijden in Monaco, maar het wordt nog een hele boterham vooraleer we richting de mondaine badstad kunnen rijden”.

Foto: AMC.MC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Historic Rally op maandag 2 februari 2015.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons