van der Horst

Rush wordt Radical-importeur en mikt op Belcar-programma als fabrieksteam

Radical SR8
Radical SR8
Het Maaslandse collectief Rush: Drivers Collective is vanaf heden officieel importeur van het Engelse automerk Radical. Met dit contract zet Rush een belangrijke stap in hun opmars binnen de wereld van de autosport.
“Rush is eigenlijk de belichaming van onze passie voor de autosport. We zijn al enkele jaren actief binnen het historic racing circuit door onze deelname aan het Historic Monoposto Kampioenschap. Echter na afgelopen jaar deel te hebben genomen aan de 24 Uur van Zolder (met Racing Bullet Circus) kregen we de smaak ook te pakken voor de moderne racerij. Na enkele tests met Domec Racing van Luc Dodion kwamen we in contact met Radical. We voelden meteen de potentie van het merk en zagen dit als de ideale gelegenheid om ons businessmodel in de autosport uit te breiden”, aldus oprichter Toon Hungenaert.

Over Radical Sport Cars

Het Engelse Radical zag eind jaren 90 het levenslicht met een zeer duidelijke filosofie: performante raceauto’s produceren die adembenemend zijn om mee te rijden en sneller zijn dan de meeste supercars. Dit alles voor een betaalbaar budget. 20 jaar na zijn oprichting heeft het merk meer dan 2000 auto’s verkocht en worden Radicals ingezet in de meest diverse kampioenschappen over heel de wereld, waaronder ook hun eigen Radical Cup Series. De laatste jaren heeft het sportwagenmerk hun range flink uitgebreid om aan de behoeften tegenmoet te komen van zowel de gentlemen driver, club racer alsook professionele raceteams.

“We zijn zeer verheugd over de aanstelling van Rush als onze exclusieve partner voor de Benelux. We geloven sterk dat ze beschikken over de juiste commerciële instelling, professionalisme en natuurlijk racersinstinct. Radical kent de laatste jaren een sterke internationale expansie met Noord-Amerika en Azië als onze grootste markten. Europa blijft voor ons merk echter een prioriteit. Wij zullen Rush de best mogelijke ondersteuning bieden voor de expansie van Radical binnen de Benelux, zowel op als naast het circuit”, stelt CEO van Radical Joe Anwyll.

Belcar-ambities

“Radical stimuleert ons enorm om te gaan racen binnen de Benelux. Uiteindelijk is dit natuurlijk de beste manier om het merk te bewijzen en in de kijker te zetten, met als uiteindelijk doel wagens te verkopen! Door de ondersteuning die het merk ons gaat geven (onderdelen, updates en ingenieurs) kan je eigenlijk ook stellen dat we als fabrieksteam aan de start komen. Daar komt nog eens bij dat door de toelating van V8-motoren bij de sportscars binnen de Belcar, de SR8 met zijn 460 pk sterke motor een serieuze uitdager zal zijn voor de Norma’s. Hierdoor kunnen we dus formeel stellen dat een deelname aan de Belcar met de SR8 één van onze hoofdambities is, al moeten we voorzichtig zijn lettende op het huidige economische klimaat veroorzaakt door het Corona virus”, stelt Dries Gelade (mede-eigenaar van Rush).

Toon Hungenaert zet deze ambities graag nog wat kracht bij: “Door het importschap van Radical en de daarbij horende ondersteuning is een Belcar deelname met ons eigen team een absolute must. Met ons importbedrijf van dranken en onze eigen merken (respectievelijk Grit: From the House of Jet & Donn Beer) zijn we al enkele jaren actief in de autosport. We zien de Belcar als het ideale platform om onze merken in de kijker te zetten en aan account based marketing te doen met onze klanten door een top hospitality op elke race. Aan de start komen met ons eigen team zal de ROI die we aan al onze partners kunnen geven enkel versterken. Al moeten we door het Covid19-virus bedachtzaam zijn en de budgettering meer dan ooit sterk in de gaten houden.”

De comeback van Olivier Tielemans

En er is nog meer, Rush wist voor zijn plannen niemand minder dan Olivier Tielemans te strikken. De Nederbelg was voorheen actief in diverse internationale kampioenschappen. Zo reed hij in de Internationale F3000, voor het Belgische team Astromega, in het voorprogramma van de F1. In 2006 reed hij voor Audi in de DTM. Daarnaast was hij fabrieksrijder voor Alfa Romeo en was hij voor BMW racewinnaar en podiumklant in het Wereldkampioenschap toerwagens.
Ook in de endurance heeft hij zijn sporen verdiend, in de Blancpain series voor Lamborgini en een 5de plaats in de 24 uur van Dubai.. “Ik had mijn helm eigenlijk aan de haak gehangen en focus me nu volledig op mijn onderneming SomnoClinic. Echter ik ben samen met Toon opgegroeid en heb me laten verleiden tot een comeback. Het zal er gemoedelijker aan toe gaan en op een ander niveau zijn als de kampioenschappen waarin ik in het verleden aan heb deelgenomen. Desalniettemin blijf ik een echte racer met een competitieve ingesteldheid. Ik kijk ernaar uit om de Radical SR8 te ontwikkelen voor het Belcar kampioenschap en het potentieel van de wagen te tonen.”

Domec als exclusieve partner

Rush sloeg de handen in elkaar met Domec voor zowel op als naast de baan. De Truiense onderneming krijgt het exclusieve contract als officieel Radical service point voor de BeNeLux en zal daarnaast ook verantwoordelijk zijn voor het runnen van de racewagens. Domec eigenaar Luc Dodion aan het woord: “Ik ben al meer dan 15 jaar actief met Radical in zowel Belgische, Nederlandse & Franse kampioenschappen. Echter de laatste jaren werd het merk commercieel niet meer ontwikkeld in de BeNeLux. Dit was zonde aangezien ik ervan overtuigd ben dat Radical nog altijd prijs-kwaliteit één van de meest complete formules is voor zowel de professionial driver als de amateur, dit door de diversiteit van modellen die het merk aanbiedt. Met de SR8 mogen we ambitieus zijn voor de Belcar en daarnaast is het ook gewoon een zeer uitdagende wagen met een fantastische sound. Maar ik zie ook potentieel voor de SR1 en de SR3 aangezien het performante racewagens zijn die de ideale instapper vormen voor mensen die met autosport beginnen.”

Vennoten Dries Gelade & Toon Hungenaert sluiten af: “We zijn zeer blij met Domec als partner voor ons Radical project en de ervaring die Luc Dodion met zich mee brengt, hij draait al jaren professioneel mee in de autosport. Daarnaast zijn we erop gebrand om Radical als merk terug op de kaart te zetten. Het merk is echt een internationaal gevestigde waarde. We zien veel potentieel voor zowel de straatwagens als de raceauto’s, dit voor een uiteenlopende doelgroep. We hebben zelfs plannen voor een Radical SR1 cup, een bewezen formule in veel andere landen. Je kan voor hetzelfde budget als een Ford Fiesta cup racen in een echte koersauto (achterwielaandrijving, paddleshift & downforce) die op Zolder tijden kan benaderen van 1.40m. Zeg nu toch zelf wie beleeft dan niet liever de echte thrill of racing die het platform van de SR1 biedt?”

Persbericht GritDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 31 maart 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons