van der Horst

Rusland: Hamilton op pole, Rosberg tweede

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton start morgen vanaf op de eerste positie in de allereerste Grote Prijs van Rusland uit de geschiedenis. De Brit bleef met twee tienden van een seconde zijn ploegmakker bij Mercedes, Nico Rosberg, voor. Valtteri Bottas, Jenson Button en de Rus Daniil Kvyat maken de top vijf vol. Een mooi resultaat voor eigen publiek van de Toro Rosso-rijder.
  • Dreamdrive
Het eerste deel van de kwalificatie was Hamilton ook al de snelste geweest. Na een rustig begin waarin iedereen moeite had om zijn banden, medium of zacht, op temperatuur te krijgen, was de Brit drie tienden sneller dan Rosberg. Bottas was derde gevolgd door beide McLarens die het al het hele weekend uitstekend doen op het circuit van Sotchi. Tussen de uitgeschakelde wagens vinden we één grote verrassing. Naast beide rijders van Caterham-Renault, de enige Marussia-Ferrari (Max Chilton) en de Lotus-Renault van Pastor Maldonado mag ook Felipe Massa zijn Williams-Mercedes niet meer gebruiken in Q2. De Braziliaan kende technische problemen met zijn bolide een reed een bedroevende achttiende tijd. Een slechte zaak voor de constructeursstrijd. 

In het tweede deel van de sessie tuimelden op zachte banden de tijden naar beneden. Andermaal is Hamilton het snelst en met een 1:38.338 reed hij de snelste tijd van de hele kwalificatie. Rosberg was drie tienden trager. Daarmee was hij nog altijd stevig tweede want de voorsprong van Mercedes is op dit circuit weer een stukje groter. Nummer drie Kevin Magnussen volgde al op zeven tienden van Hamilton. Uitgeschakeld in Q2 zijn beide rijders van Force India-Mercedes én Sauber-Ferrari, de Lotus van Romain Grosjean en wereldkampioen Sébastian Vettel. De Duitser slaagde er voor een tiende van een seconde niet in om zijn Red Bull-Renault voor de Toro Rosso-Renault van Jean-Eric Vergne te plaatsen. 

In Q3 was het aanvankelijk Rosberg die de snelste tijd liet noteren op dit bandenvriendelijk parcours. Verschillende rijders waagden zich aan drie snelle ronden na elkaar op dezelfde banden. Hamilton dook nog onder de tijd van Rosberg. Met een 1:38.513 was de Brit exact twee tienden van een seconde sneller dan de Duitser. Eens te meer leek Valtteri Bottas vriend en vijand te gaan verbazen. De Fin was in zijn laatste poging in zijn Williams-Mercedes sneller dan Hamilton in de eerste én de tweede sector. De laatste twee bochten ging het echter in rally-stijl mis en Bottas moest tevreden zijn met een derde plaats. Jenson Button pakte voor McLaren-Mercedes plaats vier terwijl Daniil Kvyat zijn thuisrace morgen vanop een uitstekende vijfde plaats mag beginnen. Kevin Magnussen reed de zesde tijd maar wordt vijf plaatsen achteruit gezet vanwege een straf voor het vervangen van een versnellingsbak. Hetzelfde geldt voor Nico Hülkenberg (twaalfde). Ook Maldonado en Chilton worden vijf plaatsen achteruit gezet maar ze waren al de laatste twee.

Uitslag kwalificatie Grote Prijs van Rusland 2014

Foto: Georges De Coster



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons